På torsdagen kom beslutet om hur många vargar som får skjutas under licensjakten 2024. Totalt handlar det om 36 vargar i sex revir i Västmanland, Södermanland, Västra Götaland och Örebro län.
I Östergötland, som ingår i det södra förvaltningsområdet – där också Södermanland ingår – tillåts ingen jakt och det är Fredrik Lundén, ordförande i Östergötlands jägarförbund kritisk till.
– Vi är besvikna över det. Vargpopulationen har ökat i hela södra förvaltningsområdet så vi är glada att man får jaga i Södermanland. Men vargstammen ökar också i Östergötland, säger han.
Han tycker att det nu är dags att fundera över hur mycket varg man tål i relativt befolkningstäta och animalietäta områden. Östergötland har varit rätt så förskonat från vargattacker på tamdjur, säger han. Men det kan finnas andra skäl till vargjakt än bara det, som inavel.
– De två vargrevir som finns i länet är inavlade, det vet man genom dna-analyser, I Stjärnorpsreviret består alfaparet – alltså de individer som får valpar – av far och dotter och i det revir som finns i Motalatrakten är det ett syskonpar som är alfaparet, säger han.
Långt tillbaka i tiden fanns det tusentals vargar i Sverige. Vargen fick jagas fritt och var näst intill utrotad när den fridlystes 1966. Då fanns det, enligt Världsnaturfonden färre än tio individer kvar. Licensjakten återupptogs 2010, men stoppades efter två jaktomgångar efter kritik från EU som ansåg att antalet vargar i Sverige var för litet. Men efter förändringar i svensk rovdjurspolitik återupptogs jakten 2015.
I dag beräknas antalet vargar i landet till cirka 450 individer.
Är inte medlemmarna i jägarförbundet mest irriterade över att de inte får skjuta varg just här.
– Nej, vi vill förvalta även rovviltstammarna så att det blir en balans mellan tillgången till föda och en livskraftig landsbygd. Det är inte enkelt. Vi säger inte att vi ska utrota vargen, vi vill ha en bevarandestatus men på en annan nivå än den legat på hittills, säger Fredrik Lundén.
Lovisa Häggström, vilthandläggare hos länsstyrelsen i Östergötland, vill inte kommentera Jägarförbundets utspel, men säger:
– Länsstyrelsen följer de lagar och riktlinjer som finns om jakt. Förvaltningsområdena Norra, Mellersta och Södra har samverkan om hur många – och var – vargarna i Sverige licensjakt kan äga rum utifrån den beskattningsmodell som används.