Pelaren skulle ha varit 35 meter hög, vilket överskrider detaljplanens regleringar med hela 21 meter.
Det är tillåtet att gå ifrån detaljplanen så länge avvikelsen är liten och i samma anda som planen i övrigt. I det här fallet tyckte inte länsstyrelsen att det rörde sig om en tillräckligt liten förändring och biföll därför överklagandet från två fastighetsägare i området.
Alliansen i bygg- och miljönämnden motiverade beslutet om bygglov med att det är kommunens uppgift att främja handel, som kan leda till arbetstillfällen, och att skylten är en viktig del i Bauhaus grafiska profil.
- Alliansen kollade på vad sökanden ville och i det här fallet var det möjligt för oss att bifalla. Vi såg inga konkreta hinder, säger Stefan Erikson (m), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet och menade att en sådan skylt skulle förändra stadsbilden, i synnerhet i ett så lågt beläget område som Tornby.
- Vi tyckte att den var väldigt hög i jämförelse med det andra och att den skulle sticka ut så väldigt, säger Maud Karlsson (s), från bygg- och miljönämnden.
Dessutom var oppositionen oroade över att detta skulle få fler företag att vilja ändra sin skyltning, en oro som länsstyrelsen delade.
Men Stefan Erikson är tveksam till den tesen:
- Frågan är om det är något problem. Jag undrar hur många det egentligen är som vill ha den tekniken eller konstruktionen för att marknadsföra sin verksamhet, säger han.