I december 2017 lämnade Bo-Inge Holmberg in ett Linköpingsförslag om gratis bussresor för alla över 65, 70 eller 75 år. Nu har ärendet nått samhällsbyggnadsnämnden – och det blev avslag.
– Enligt tjänstemännen skulle det kosta 90–120 miljoner kronor. De summorna finns det inget utrymme för, säger Muharrem Demirok (C), som tillsammans med allianskollegorna i M, L och KD röstade ner förslaget.
Hur mycket gratis pensionärstrafik faktiskt skulle kosta är det stor oenighet om. Högst 20 miljoner, enligt förslagsställaren Holmberg. I det betydligt större Malmö kostar sådan gratistrafik drygt 50 miljoner kronor om året, varav kommunen betalar hälften och regionen hälften.
– Även det är enorma summor. Hade vi de pengarna vore det bättre att utöka turtätheten och förbättra trafiken på landsbygden än att avgiftsbefria en viss kategori, säger Demirok.
S och MP ville säga ja till gratis busstrafik för alla över 70 under lågtrafikstimmarna. SD hade ett eget förslag om att låta samhällsbyggnadsnämnden genomföra ett pilotprojekt med kostnadsfria pensionärsresor. V har ingen representant i nämnden.
– Jag tycker att det här är en jättebra idé. Det är väldigt tydligt i vår resvaneundersökning att vi måste få över människor till ett hållbart resande, säger Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
För Hultgren är det också en jämställdhetsfråga.
– Vi såg i undersökningen att äldre kvinnor ofta åker med som passagerare. Med gratis buss ger vi dem makten över sitt eget resande. Det är oerhört viktigt att inte behöva vänta in en make eller släkting för att kunna ta sig någonstans.
Busstrafiken i Östergötland är redan skattesubventionerad till ungefär 60 procent. På det subventionerade priset har pensionärer i dag rabatter på runt 30 procent. Men det är ändå för dyrt för många med låg pension, menar Hultgren.
– Som äldre blir det lätt så att man bara rör sig mellan hemmets fyra väggar. Det här skulle vara ett sätt att bryta isolering och ensamhet.
Mari Hultgren förespråkar ett system med gratis bussresor för alla över 70 – men bara under lågtrafik.
– Då går bussarna runt, runt enligt tidtabell – men ingen sitter på dem. Det är inte rimligt.
Enligt beslutsunderlaget från tjänstemännen finns det i dag ingen teknisk möjlighet att erbjuda olika biljettyper i olika kommuner och vid olika tidpunkter på dygnet. Det stämmer inte, enligt Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp. Däremot finns det riktlinjer från Region Östergötland som säger att kommunerna bara får köpa de biljettyper som finns i det ordinarie sortimentet.
– Men vilka är det som bestämmer i regionen? Det är ju politiker, där också. Det är klart att det går om man vill. Politik är att vilja, säger Mari Hultgren.
Muharrem Demirok är överraskad över att oppositionen ville säga ja till fria pensionärsresor.
– Förslaget kom redan 2017, men har fått ligga och vänta. Det är ju väldigt praktiskt att det kommer upp nu – och då har man helt plötsligt en annan åsikt än vad man signalerat tidigare. Beslut blir tydligen lättare beroende på vilken position man sitter på, säger han.
Är det så, Mari Hultgren, att det är lätt att säga ja när man sitter i opposition?
– Vi kommer inte med några förslag som vi inte kan infria om det skulle bli ett maktskifte. Fria resor fungerar i Skåne och på västkusten, och det skulle så klart fungera här också.
Förslagsställaren Bo-Inge Holmberg tänker inte ge sig.
– Jag är besviken, på 27 000 pensionärers vägnar. Men jag tänker försöka påverka politiker så att det i nästa budgetrevision sätts undan pengar för det här.