Eleverna får en arbetsvecka för att välja sin nya skola

Rektorer för de skolor och förskolor som är föreslagna att läggas ner hyser blandade känslor. Samtliga anser att det är ett bra förslag. Men de förstår sin personal och de vårdnadshavare som är oroliga och upprörda.

Rektorer på presskonferens -- inget muntert sällskap: Fv Maria Bülow, förskolan Klockaregården (syns bara håret), Inger Collin, Atlasförskolan, Louise Hellström, förskolan Brunnsgatan 2, Maria Risthammar, Atlasskolan, Sofia Lundberg, Fredriksbergsskolan, Eva Edsgården, Ljungsbo/Ljung, Åsa Ribendahl, NUR-skolorna/Rappestad skola, Veronica Möller, Tanneforsskolan.

Rektorer på presskonferens -- inget muntert sällskap: Fv Maria Bülow, förskolan Klockaregården (syns bara håret), Inger Collin, Atlasförskolan, Louise Hellström, förskolan Brunnsgatan 2, Maria Risthammar, Atlasskolan, Sofia Lundberg, Fredriksbergsskolan, Eva Edsgården, Ljungsbo/Ljung, Åsa Ribendahl, NUR-skolorna/Rappestad skola, Veronica Möller, Tanneforsskolan.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-03-16 18:11

Förslaget om nedläggningen har ännu inte hunnit landa hos alla berörda, det vill säga personal, vårdnadshavare och elever. Men de åtta rektorerna, alla utom en, var införstådda med nedläggningarna och har vetat om dem sedan i november.

Vid presskonferensen satt alla berörda rektorer vid samma stora bord, mitt emot pressfolk, och bakom rektorerna satt deras arbetsgivare, grundskolechefen och chefen för förskolan.

Det kanske är svårt när era chefer sitter bakom er, men är någon av er kritisk till förslaget?

Frågan ställdes av en av Correns utsända. Det var si och så med svaren. Just nu handlar det mycket om att bemöta personalens oro och frågor. Och det finns, enligt rektorerna, en plan på vad som ska göras på respektive skola efter att beslutet har fattats.

– Förslaget skapar oro, men vi rektorer måste se helheten. Atlasskolan skulle behöva oerhört stora renoveringar för att kunna fortsätta användas, samtidigt som det finns många tomma platser på skolor i området, säger Maria Risthammar, tillförordnad rektor på Atlasskolan med nästan 300 elever.

undefined
Rektorer på presskonferens

Att små enheter har problem med rekryteringen av personal och att överhuvudtaget kunna ha vissa tjänster inom till exempel hälsovård är ett problem på mindre enheter, som Fredriksbergsskolan med cirka 190 elever.

– Vår skola är väldigt sliten och klasser är halvfulla, säger Sofia Lundberg, rektor på Fredriksbergsskolan.

undefined
Rektorer på presskonferens

Enligt rektorerna är det egentligen rapporter från dem som lett till kommunens urval av vilka skolor är mest lämpliga att lägga ner – de med för få barn och behov av kostnadskrävande insatser.

Trots personalens nuvarande ilska, oro och upprördhet – i vissa fall är dock reaktionerna positiva – är det viktigaste att ingen personal kommer att bli av med jobbet. Ganska omgående efter att beslutet fattats kommer HR-avdelningen att prata med all personal om vad de önskar sig och man ska försöka matcha deras önskemål med lediga platser på kommunens skolor och förskolor.

– Vi ska ha hjälp från HR-expert som var med hela vägen när Skäggetorpskolan lades ner. Den erfarenheten kommer vi att ha nytta av, säger Christel Horsak, avdelningschef med ansvar för grundskolan.

undefined
Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan hade fullt upp med att svara på frågor.

På de fyra berörda skolorna handlar det om 75 årsarbetare. När det gäller förskolor som föreslås läggas ner i år gäller det 15 årsarbetare. Enligt Christel Horsak finns det plats för alla och alla behövs.

Barn- och ungdomsnämnden fattar beslut 23 mars och redan dagen efter ska eleverna börja välja sin nya skola. Barnen ska kunna välja den skola där det finns plats och klasser inte är fulla. Förtur behövs inte, enligt Horsak, eftersom ingen annan har skolval i klasser 1– 5. Det extra skolvalet avslutas 2 april och kommunen siktar på att ge besked till eleverna inom en månad.

De som ska börja årskurs 7 har redan gjort val. Och val till förskoleklass pausas – barn som har velat gå på de berörda skolorna kommer att få sitt andra eller tredje val.

Ska eleverna kunna ha en kompis med sig till sin nya skola?

– Nej, samma regler gäller som i vanliga skolval. Om flera elever vill gå på samma skola måste deras föräldrar prata ihop sig. Det är bara resursskolor och särskilda undervisningsgrupper som förflyttas i sin helhet, säger Horsak.

Den internationella klassen på Atlasskolan flyttas till Ängårdsskolan i Lambohov.

Förslag om nedläggningar

Förslaget om nedläggningar av skolor och förskolor i Linköping presenterades för allmänheten/pressen på torsdagen.

Dagen innan, på onsdagen, fick de berörda vårdnadshavarna information. Och i början av vecka fick den berörda personalen veta om föreslagna nedläggningar.

23 mars, torsdag, fattar barn- och ungdomsnämnden beslut om förslaget blir verklighet.

Fram till 23 mars har de berörda vårdnadshavarna möjlighet att påverka S- och M-politiker och få dem att ändra sitt förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!