På fastigheten Kolbyttemon 1:3, söder om Linköping, har olika företag utvunnit grus, sten och sand åtminstone sedan 1960-talet. Det tillstånd som gäller nu går ut i december 2021 och NCC har därför ansökt om förlängning med 15 år.
Det rör sig om en naturgrustäkt i en ås som bildades vid den senaste istiden och sträcker sig över Slaka och bort mot Kaga.
Sådana naturgrustäkter var dominerande fram till slutet av 1990-talet, men ersätts alltmer av täkter där man spränger och krossar berg. 2019 producerades 89,6 miljoner ton bergkross i Sverige och bara 8,7 miljoner ton naturgrus.
Tillståndet som NCC vill förlänga ligger på 100 000 ton om året. Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som fattar beslutet, men först ska remissinstanserna säga sitt. Bygg- och miljönämnden i Linköping har sammanträde på torsdag och allt talar för att politikerna där kommer att följa tjänstemannaförslaget och säga ja.
– Det är en välfungerande verksamhet där vi har haft väldigt få klagomål från allmänheten genom åren, kommenterar nämndens ordförande Stefan Erikson (M).
Brytningen i Kolbyttemon har skapat en växande sjö som är populär att bada i. Den dag NCC lämnar området förbinder sig företaget att göra i ordning marken kring sjön och förhoppningen är också att rasbranterna ska bli en populär häckningsplats för backsvalor. NCC vill ha tre år på sig för efterarbetet.
NCC arrenderar marken av Hanekinds Häradsallmänning, där runt 200 jordägare i trakten är delägare.