NCC: "Vi hade gärna varit med och byggt"

Den storstilade arkitekturen är den främsta orsaken till att simhallen blev för dyr.

Så här såg simhallen ut innan kommunen avbröt upphandlingen på onsdagen

Så här såg simhallen ut innan kommunen avbröt upphandlingen på onsdagen

Foto: Ilustration: 3xn

Linköping2018-04-27 07:00

– Tråkigt. Vi hade gärna varit med och byggt den här simhallen. Men det finns nog inget annat alternativ för beställaren, kommunen. Simhallen som den är ritad i dag är alldeles för dyr i relation till kommunens målpris, säger Anders Johansson, avdelningschef för NCC i Östergötland.

På onsdagen offentliggjorde Linköpings kommun beslutet att stoppa samarbetet med NCC i upphandlingen av simhallsbygget på Folkungavallen. Byggpriset har gått från 663 miljoner, 2016, till omkring 860 miljoner kronor. Byggkoncernen NCC är en av få aktörer i Sverige som har specialiserat sig på offentliga simhallar. På sin meritlista har man uppåt femton simhallar de senaste åren.

Varför blev det så dyrt?

– Arkitekturen i det här fallet är väldigt dyr jämfört med de hallar som vi har byggt i Sverige. Dessutom har något hänt med prissättningen i Sverige den sista tiden. Byggkostnaderna är höga, säger Anders Johansson.

Är det något ni kunde ha gjort?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det hade varit bra med mer tid för att granska de förslag som kom in i arkitekttävlingen. Det har funnits en stor osäkerhet i målpriset. När vi lämnade in våra kostnadsuppskattningar så lade vi in en tolerans på plus/minus 15 procent. Men jag tror kanske inte att just det hade förändrat utfallet. Den arkitektoniska utformningen har varit avgörande för prisbilden.

Kommer ni att vara med i nästa upphandling?

– Nu måste vi se om det finns något annat projekt för den organisation som vi hade avsatt för det här. De kan inte rulla tummarna i väntan på nästa beslut, svarar Anders Johansson.

NCC:s affärsansvarig för simhallsprojekt, Jonas Wångsell, konstaterar också att arkitekturen sticker ut.

Vad ska man prioritera när man bygger en simhall?

– Hur man väljer att gestalta är en beställarfråga. En arkitekttävling leder till spektakulära byggnader. Frågar du mig så tycker jag att man ska prioritera funktionen, svarar Wångsell.

Vad ska kommuner som vill bygga ny simhall tänka på?

– Det grundläggande problemet är när man fattar ett investeringsbeslut utan att förankra vad man vill ha i badhuset. Sedan kommer det massor av önskemål från olika intressenter. Och så försöker man att trycka in så mycket som möjligt. Vi vill vara med i ett tidigt skede, och utforma underlaget.

En diskussion är att få fler utländska aktörer för att skapa mer konkurrens på svensk byggmarknad.

Vad säger du?

– Jag ser inget problem med det. Investeringsbehovet för simhallarna i Sverige är enormt. Ingen aktör klarar att ta alla de projekten, säger Jonas Wångsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!