Antalet besökare till Tinnerö naturreservat ökade under 2020 med cirka 50 procent jämfört med året innan, enligt Anders Jörneskog, kommunekolog och reservatsförvaltare på Tinnerö.
Under de senaste helgerna med mycket snö har det också kryllat av besökare. Att vistas ute i naturen anses vara coronasäkert och hälsosamt, men det lämnar sina spår.
– I grunden gäller allemansrätten och att man inte får störa och förstöra. Problemet är att många betraktar Tinnerö som en park och man är van vid att göra vad som helst i parken. Men Tinnerö är ingen park, det är ett naturreservat och det finns särskilda föreskrifter som ska respekteras. Alla besökare bör ta del av den informationen, säger Anders Jörneskog.
Informationen finns på 15 platser, vid varje parkering och ingång till Tinnerö. Trots det förekommer eldning på otillåtna platser i naturreservatet och nedskräpning. Tomas Söderberg som driver Facebookgruppen "Tinnerö naturreservat i Linköping" är en av flera som har uppmärksammat det och som vädjar till besökarna.
– Man kan inte elda överallt, det finns fem grillställen där man kan grilla. Det är bara lathet att folk inte vill elda på grillställen. Under den gångna helgen såg jag hur ett sällskap grillade på stenar som är fornlämningar. Det är olagligt att förstöra fornlämningarna. Folk lämnar också kolbitar i naturen men dessa försvinner inte av sig självt. Folk bör veta det, det finns information på anslagstavlor, säger Tomas Söderberg.
Han promenerar genom Tinnerö varje dag och har märkt att nedskräpning har ökat under den senaste tiden. Det är också en sak som verkar oklar för en del besökare.
– Stadsbor som inte har naturvana tror att man ska kunna kasta sina sopor i någon papperskorg, men det finns inga sådana i naturreservatet. Och då lämnar vissa sina sopor var som helst. Man kan tänka sig att kommunen skulle kunna se till att ordna sophämtning i Tinnerö, särskilt nu när så många fler besöker naturreservatet, säger Tomas Söderberg.
Han har framfört detta till kommunen och också skrivit ett medborgarförslag, men utan framgång.
– Tinnerö är ett skyddat naturreservat och det är meningen att var och en tar hand om sitt eget skräp när man är i naturen. Kommunen tar hand om de fem grillställena, parkeringar och toaletter, säger Anders Jörneskog.