Nätbaserad KBT fungerar

Kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet kan hjälpa den med social ångest. Det visar en ny studie som utförts vid Linköpings universitet, LiU.

Foto: TT

Linköping2016-02-05 16:00

Studien visar att KBT via nätet reducerar den ångest som patienterna känner och att delar av hjärnan både minskar i volym och blir mindre reaktiv efter behandlingen.

– Vi har inte hittat några bevis för att den delen av hjärnan har större volym hos patienter än hos friska personer, däremot har vi sett att hjärnaktiviteten är överdriven hos dem med social ångest, säger Kristoffer NT Månsson, legitimerad psykolog och doktorand vid LiU.

Området i hjärnan som påverkas av KBT via nätet heter amygdala. Det området har visat sig vara extra aktivt hos dem med social ångest. Minskningen av volymen är liten, men tillräckligt stor för att kunna upptäckas.

– Vi har också sett att ju mer symptomen minskar hos patienten, desto mindre blir amygdala. Eftersom dessa korrelerar kan vi tolka det som bra och positivt.

Vanlig med ångest

Studien genomfördes på nio veckor och 26 personer deltog. Det är bara några dagar sedan den publicerades i en vetenskaplig tidsskrift och redan har personer hört av sig om att vara med i nya studier.

– Så är det varje gång vi publicerar någon artikel eller om studien sprids på något annat sätt, säger Kristoffer NT Månsson.

Han har lett studien, som involverat flera av landets universitet, och menar att psykisk ohälsa och i synnerhet social ångest är vanligt.

– Att söka hjälp för det är en djungel för många, därför är det vanligt att personer hör av sig efter att de läst om forskningen.

Inför publik

Förutom KBT via nätet har forskarna bland annat följt patienterna då de hållit en muntlig presentation inför publik, detta för att se hur hjärnan reagerar inför att de utsätts för något som frammanar ångest.

Nästa steg i studien har redan påbörjats. Denna gång deltar 50 patienter. Nu kommer fler saker att undersökas, till exempel vid vilken tidpunkt av behandlingen som hjärnan börjar förändras.

– Det här födde tio nya frågor hos oss, därför sitter jag just nu i labbet med några av de 50 patienterna. Vi vill förstå ännu mer om hur snabb hjärnan är på att förändra sig, säger Kristoffer NT Månsson.

Fortsätter på LiU

Forskningen kommer att fortsätta på LiU. Universitetet är framstående inom forskning kring KBT via nätet, mycket tack vare Linköpingsprofessorn Gerhard Andersson som är en pionjär inom internetbehandling.

– Forskningen kommer att vara knuten hit genom Gerhard Andersson, utan honom hade den inte blivit av, säger Kristoffer NT Månsson.

Förhoppningen är att den nya studien ska kunna förbättra framtidens behandlingar.

– Jag är övertygad om att desto bättre vi vet hur vi påverkas biologiskt av behandlingar, desto bättre kommer vi att kunna veta vilken typ av behandling patienten behöver och hur vi kan designa den utifrån dennes behov. Det är för mig en viktig drivkraft.

Fakta

Social ångest är det vanligaste ångestsyndromet om en bortser från specifika fobier som till exempel spindelfobi.

Bland befolkningen beräknas cirka 10 procent ha social ångest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!