Nästan 40 procent av alla gravida i länet avstår vaccin

Inställningen till vaccin mot covid-19 går tydligt isär bland gravida kvinnor. Nyligen valde varannan östgöte bort sprutan, men enligt ny statistik har en något större andel gravida valt att vaccinera sig den senaste månaden.

"Vi löper en högre risk. Jag har vaccinerat mig för att skydda mig men framförallt fostret", säger Linda Åkesson, gravid i vecka 28.

"Vi löper en högre risk. Jag har vaccinerat mig för att skydda mig men framförallt fostret", säger Linda Åkesson, gravid i vecka 28.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-01-18 18:00

– Jag tog vaccinet främst för att skydda fostret, säger Linda Åkesson, gravid i vecka 28. Hon har tagit två doser och planerar att ta även den tredje.

Men det är just barnet i magen som gör att flera gravida väljer bort vaccin trots ändringen i rekommendationerna.

Den 27:e december 2020 gavs de allra första doserna mot covid-19 i Sverige. Det dröjde nästan ett halvt år innan gruppen gravida råddes att vaccinera sig. Det var först i maj 2021 som Folkhälsomyndigheten meddelade att covid-19-vaccin ansågs vara säkert vid graviditet. Mot årets slut hade drygt 50 procent av alla kvinnor som fött hunnit få minst en dos – en låg siffra i jämförelse med hur många som totalt sett hunnit få sin första dos vid samma tidpunkt – då över 80 procent av befolkningen.

I dagsläget har vaccinationstäckningen bland gravida ökat med drygt 10 procent i hela landet sedan i december. Dock är siffran fortfarande låg. Experter menar att den främsta orsaken till de låga siffrorna är rädslan för biverkningar. En del gravida tycker att de har fått dubbla signaler – från att först inte få vaccinera sig till att senare uppmanas till vaccin.

Debatten kring gravidas vaccination har blivit en het fråga, men vad tycker sjukvården om den?

– Smittskyddsläkare uppmanar oss att motivera gravida kvinnor att vaccinera sig. Vinsten med vaccin är betydligt större än biverkningarna, säger Elizabeth Nedstrand, verksamhetschef på Kvinnohälsan, Region Östergötland.

– En gravid kvinna löper mycket större risk att drabbas av svår sjukdom än en icke gravid.

Hur stor är risken för biverkningar?

– Det är en större risk att få svåra biverkningar av ett virus än vad det är att få biverkningar av ett vaccin. Jag förstår inte resonemanget kring varför biverkningarna skulle bli värre än sjukdomen, säger verksamhetschefen Elizabeth Nedstrand.

När vi är ute och träffar gravida utanför Kvinnohälsans entré i Linköping möter vi olika åsikter.

För Lina Ahmed, gravid i vecka 37, är vaccinationen en självklarhet. Men så har hon inte alltid känt.

– Jag känner många gravida kvinnor och de är rädda för biverkningar och vill helst vänta till efter förlossningen. Jag var själv lite rädd i början, men inte nu längre, säger hon.

undefined
"Jag kände ingenting efter sprutan. Jag fick bara lite ont i armen", säger Lina Ahmed som vaccinerat sig mot covid-19.
undefined
"Vi löper en högre risk. Jag har vaccinerat mig för att skydda mig men framförallt fostret", säger Linda Åkesson, gravid i vecka 28.

Ytterligare fyra kvinnor passerar oss, med olika uppfattningar. Att vaccinera sig är inte lika självklart för alla som för Lina och Linda. Tre av de sex kvinnorna svarar nej på frågan "Har du vaccinerat dig?". De flesta vill inte uppge sina namn eller vara med på bild, men Suad Yassin, som är skeptisk till vaccinet, kommenterar.

– Det är bra att vaccination är frivilligt, säger Suad Yassin, gravid i vecka 35.

Varför vill du inte vaccinera dig?

– Jag är rädd för att bli sjuk eller att det händer barnet något.

Suad Yassin betonar ännu en gång vikten av att vaccination är frivilligt och menar att hon skulle bara vaccinerar sig om hon blev tvungen.

Vad menar du med att "bli tvungen"?

– Till exempel om de kräver vaccin för att resa, då måste jag kanske vaccinera mig.

34-åriga Gergana Cholakova tycker att vaccinskyddet väger tyngre än riskerna.

– Jag jobbar själv inom vården och tycker att alla måste ta sitt ansvar. Själv tar jag min tredje dos nästa vecka, säger Gergana Cholakova.           

undefined
"Jag tycker att skyddet som vaccinet ger är större än riskerna.", säger Gergana Cholakova, gravid i vecka 29.
Covid-19 och gravida

Efter graviditetsvecka 12 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla gravida ska vaccinera sig. Studier visar att risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 är högre bland gravida.

Socialstyrelsen har gjort bedömningen att risken för en tidig förlossning ökar bland de som får allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

För icke-vaccinerade gravida rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man är extra försiktig under hela graviditeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!