Näringsexpert: Inget fel på 22-årig korv

Det är ingen fara att äta en helkonserv som gått 22 år över tiden. "Rena hysterin kring datummärkningen, säger näringsexperten och verksamhetsledaren för Östgötamat Louise Ridderström(fdAlenbrand).

Ät på. Tillagad mat som stått på värmning länge, istället för att snabbt kylas ned, är farligare än att äta mat som passerat sitt bäst före-datum, säger näringsexpert Louise Ridderström.

Ät på. Tillagad mat som stått på värmning länge, istället för att snabbt kylas ned, är farligare än att äta mat som passerat sitt bäst före-datum, säger näringsexpert Louise Ridderström.

Foto: Elin Larsson

Linköping2015-06-07 16:00

En och annan kanske skakade på huvudet åt att paret Sture och Birgitta Axelsson häromdagen satte i sig konserverad korv som hade sitt bäst före-datum 7 september 1993. Vad kan det vara för tillsatser i en korv som håller sig så länge?

– Det handlar inte om tillsatser utan om en väl beprövad konserveringsmetod, säger Louise Ridderström. Maten hettas upp till väldigt höga temperaturer och placeras i ett vakuumtryck som gör det omöjligt för syre att komma i kontakt med maten. Inget kan därmed växa till sig inne i burken.

Däremot kan fett med tiden härskna, vilket kan påverka smakkvaliteten utan att för den skull göra maten farlig, men det tar åtminstone tio år, enligt Louise.

– Det finns en väldigt stor försiktighetsmarginal när datum sätts och tillsammans med okunskap har det lett till rena hysterin kring matens hållbarhet. Massor slängs helt i onödan! Vem har dött av att äta bitsocker som gått över tiden? Lukta och smaka, är mitt tips.

Det finns dock vissa produkter som hon inte tycker att man ska äta efter att datumet gått ut. Dit hör charkuterier och gravad lax.

– Gamla människor och små barn ska akta sig eftersom listeria kan växa till sig i de produkterna. De bakterierna smakar ger ingen smak, vilket kan göra att man blir lurad.

Likaså tycker Louise Ridderström att man ska vara försiktig med helkonserver som fått burken skadad.

– Då finns en liten risk att syre kunnat komma in.

Men hela konserver som gått över tiden behöver man inte vara rädd för att sätta i sig?

– Inte alls. Ät på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om