Det smids planer på stora solcellsparker runtom i landet. Bland annat kunde vi nyligen berätta om Energiengagemang som vill bygga en park på 24 MW vid Ulvåsa i Motala kommun.
Den park som planeras utanför Ljungsbro är ännu större. På en yta av 44 hektar vill Alight sätta upp 60 000 paneler med en sammanlagd effekt på 30 MW. Det är mer än dubbelt så mycket som parken i Strängnäs, som just nu är störst i landet.
Det kontroversiella är att solcellsparker ofta anläggs på jordbruksmark. Så är fallet i Ljungsbro, där större delen planeras på en åker på Stora Sjögestad 21:1, strax öster om riksväg 34.
I ett anonymt brev protesterar "Ett antal personer som bor och verkar i området" mot projektet. De skriver att de är positiva till solenergi, men motståndare till att bygga på åkermark.
Länsstyrelsen kan stoppa en solcellspark om den innebär att jordbruksmark tas ur bruk permanent. Så har skett på flera håll i Skåne. Men i Ljungsbrofallet har länsstyrelsen i Östergötland gett klartecken.
Myndighetens motivering är bland annat att det rör sig om jordbruksmark av lägre kvalitet och att den även fortsättningsvis kommer att vara bevuxen med vall under och mellan solpanelerna. Om 40 år kan panelerna monteras ner och marken återställas, påpekar länsstyrelsen.
Solpaneler på marken kräver i normalfallet inte bygglov. Det gör däremot de transformatorstationer som behövs och på torsdagen ska bygg- och miljönämnden ta ställning till Alights ansökan. Tjänstemannaförslaget är att ansökan ska beviljas.
Nämndens ordförande Stefan Erikson (M) är kluven.
– Solenergianläggningar är bra. Men de bör uppföras på lämpliga platser, där konsekvensen inte blir att värdefull åkermark permanent tas ur bruk. 40 år är en lång tid.
Stefan Erikson vill inte föregripa beslutet, men mycket talar för att det blir ett ja. Att politikerna säger nej när tjänstemännen sagt ja är ovanligt.
– Det här är en växande fråga och lagstiftarna behöver ta ett större ansvar. I och med att panelerna inte kräver bygglov har vi i nämnden inte så stort inflytande. Vi jobbar hårt för att bevara värdefull åkermark vid byggande, ofta på enstaka småtomter. I det här fallet byggs en anläggning på 45 hektar. Det är ologiskt att vi inte har inflytande över åtgärder som riskerar att ta stora ytor ur produktion medan vi har ansvaret för att bedöma enskilda tomter, säger Erikson.