Den heter "Sveriges modernaste kommun" och han presenterar den på lördagens bokmässa på biblioteket i Linköping.
Det är införandet av beställar-utförarmodellen som Linköpings kommunfullmäktige beslutade om 1991 som Sven Lindgren menar är "den mest radikala omorganisation som någon kommun någonsin gjort i Sverige".
– Det var omöjligt att styra den kommunala verksamheten i den traditionella modellen, säger han och tar socialförvaltningen som exempel.
– Där fanns 5 000 anställda och det var i praktiken socialchefen, inte socialnämnden, som bestämde. Politikerna hade inget grepp om helheten och kunde i praktiken bara fatta beslut på marginalen. Och det fanns ingen valfrihet för medborgarna.
Den nya modellen visade på missförhållanden som funnits i verksamheten, menar han, och beställar-utförarmodellen gav grepp om ekonomin. Men i dag är utvecklingen på väg åt ett annat håll.
– I stället för att göra en ordentlig analys av de totala kostnaderna och kvalitén diskuterar man – och fördömer – vinster i välfärden.
Sven Lindgrens bok är ingen memoarbok, och den som söker efter skvaller om politikerkollegor eller kommuntjänstemän letar förgäves.
– Nej, boken är snarare en politisk analys av ett antal viktiga händelser i kommunen, säger han, och funderingar kring hur politiken fungerar.
En kortversion:
Centerpartiet har konsekvent varit emot allt; ingen Vallaled, inget Folkets hus, ingen stormarknad i Tornby och ingen regionflygplats.
Miljöpartiet & Vänsterpartiet har i stort sett intagit samma nej-sägarroll, utom till sambygget av konserthuset med Folkets hus.
Folkpartiet har sagt ja till det mesta, men velade i stormarknadsfrågan och motsatte sig sambygget av konserthuset med Folkets hus och dess placering.
Kristdemokraterna var mer för än emot.
Socialdemokraterna har haft huvudansvaret för samhällsutvecklingen i Linköping och har drivit på i flera frågor, men var också det parti som svek i genomförandefasen.
Moderaterna var för alla de fyra frågorna som beskrivs och var det pådrivande partiet i reformeringen av den politiska styrningen och förvaltningsorganisationen.
Vad gjorde du om du vore politiker i Linköpings stadshus idag?
– Jag skulle vilja att alla hejdade sig och gav sig lite tid till eftertanke. I dag går allt så fort och man jobbar hellre med det som är brådskande än det som är viktigt. Det hjälper inte att springa fort om man springer åt fel håll.