Namnkrig efter Linköpings avhopp

Brottsofferjouren (BOJ) i Linköping lämnar riksorganisationen med omedelbar verkan. Men om Linköpingsföreningen får behålla namnet är oklart.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften och livslusten tillbaka.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften och livslusten tillbaka.

Foto:

Linköping2017-12-14 09:30

Brottsofferjouren i Linköping har länge varit missnöjd med ledningen i Stockholm och ansett att hela organisationen är toppstyrd. Den lokala föreningen har saknat kontakt och stöd. Efter upprepad kritik mot förbundet och misslyckade försök till dialog beslutade föreningen att lämna riksförbundet.

– Vi kallade till en extra årsstämma i måndags och resultatet är vårt enhälliga beslut om utträde ur Brottsofferjouren Sverige. Det har vi meddelat Stockholm, säger Camilla Johansson, ordförande i föreningen i Linköping.

Detta trots att riksförbundets fyra högsta representanter med förbundsordförande Sven–Erik Alhem i spetsen besökte Linköping förra månaden och sade sig vilja ha ett bra samarbete.

– Det var bara ord. I själva verket ville de inte alls ändra på någonting utan representanternas syfte med mötet i Linköping var att få oss att stanna kvar i förbundet, säger Camilla Johansson.

Efter beslutet om utträdet har Linköpingsföreningen nu en ny kamp framför sig. Kampen om namnet Brottsofferjouren.

– Vi jobbar på som vanligt och för oss har ingenting förändrats. Förbundet har aldrig stöttat vår verksamhet och det är tråkigt att förbundet gör så här när det gäller namnet, säger hon.

Redan efter föreningens första antydan att den skulle bryta sig loss, i slutet av oktober, ansökte riksförbundet om ensamrätt till namnen Brottsofferjouren och BOJ hos Patent- och registreringsverket PRV).

Om riksförbundet får sin ansökan beviljad kan detta drabba de lokala utbrutna brottsofferjourerna i Linköping och i Norrköping samt andra ideella föreningar med jourer som heter brottsofferjourer och som är en del av deras verksamhet. Många skulle tvingas byta namn om Brottsofferjouren Sverige får ensamrätt att använda namnet.

Föreningen i Linköping, Brottsofferjouren i Norrköping, som också har lämnat riksförbundet och RFSL Förbund, som sedan 1998 driver en brottsofferjour vars namn RFSL:s brottsofferjour är inarbetat, har protesterat hos PRV mot att varumärket Brottsofferjouren med ska registreras.

Sven–Erik Alhem, förbundsordförande, kommenterar det hela så:

– Vi har använt det namnet i 30 år och det är självklart att vi vill skydda det. Det är också menat att skydda lokala brottsofferjourers namn. Jag tycker att det är tråkigt att Linköping har lämnat förbundet, men det ska ha sina konsekvenser. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, säger han.

Till en början får Brottsofferjouren i Linköping inte använda förbundets logotyp, som redan är skyddad och förbundets telefonlinje.

Brottsofferjouren (BOJ)

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften och livslusten tillbaka.

Organisationen består av lokala jourer runt om i landet, ett förbundskansli i Stockholm och en nationell stödlinje som är gratis att ringa till.

Med hundratals ideellt utbildade personer stöder föreningar brottsoffer, vittnen och anhöriga som söker hjälp, genom att lyssna, ge stöd och goda råd.

Föreningen i Linköping har tio–tolv aktiva medarbetare och cirka 50 betalande medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!