Svart stork har inte häckat i Sverige på drygt 70 år – men nu har ett stort projekt dragits igång för att återinföra arten till landet.
– Tänk att få se den i någon av våra fantastiska skogstrakter. Det skulle slå det mesta, säger Peter Berry.
Östergötland pekas ut som ett av de mest lämpliga landskapen i hela Sverige, eftersom det finns gott om skog med ensliga våtmarker och grova träd i närheten – precis så som den mystiska svarta storken vill ha det.
Fåglarna födosöker i våtmarken och bygger bo i stora och gamla träd.
– I både norra och södra skogsbygden finns de här typerna av miljöer, även om de på sina ställen är kringhuggna, säger Peter Berry.
Man kan även tänka sig att skogarna norr om Linköping, runt Stjärnorp och norr om Ljungsbro, är lämpliga platser för svarta storkar i framtiden.
Per Jiborn på Naturskyddsföreningen i Kalmar län är den som är spindeln i nätet och som hittills gjort det stora jobbet. Han menar att det i bästa fall kan släppas ut svarta storkar om två-tre år.
– Men mer realistiskt är nog ändå fyra till sex år. Det är mycket jobb som återstår och vi behöver flera tillstånd från olika håll innan vi är i hamn, säger Per Jiborn.
En förstudie inleds efter årsskiftet, tack vare bidrag från bland andra statliga Sveaskog och BirdLife Sverige. Per Jiborn ser framför sig hur större områden av äldre skog skyddas i framtiden när den svarta storken behöver platser att häcka på.
– Det är en mycket karismatisk fågel och en bra ambassadör för att återskapa en naturtyp som vi har förlorat, och för att skydda äldre skog som vi har ont om i södra Sverige.
Även Nordens Ark har visat intresse för att medverka kring en eventuell uppfödning av svarta storkar.
Sedan många år pågår ett uppfödningsprojekt med vit stork i Skåne, där arten numera har etablerat sig och häckar fritt. Det har blivit en stor turistattraktion och dagen då de unga storkarna släpps är en stor händelse.
Tanken är att få med naturturismen även kring de svarta storkarna, även om dom är mycket mer skygga inte alls lika sociala.
– Upplägget att vid återintroduktion involvera såväl skogs- som turistnäring i fågelskyddsarbetet är helt rätt väg att gå, menar Peter Berry.
Svart stork är en drömfågel att se för många fågelskådare. Den sista säkra häckningen av svart stork gjordes på gränsen mellan Närke och Östergötland 1953, sen dess har den bara uppträtt tillfälligt i landet.
Senast svart stork sågs i Östergötland var 2016.