Sent i våras hände något historiskt i länet – för första gången ringmärktes två lappuggleungar i trakterna kring Finspång. Naturfotografen Olle Nilsson hittade boet med hjälp av tips från boende i närheten.
– Jag hörde ett läte och såg en uggla flyga in i skogen. Där satt ytterligare en uggla i ett bo. Då gick pulsen upp rejält, berättar Olle Nilsson.
Även i skogarna norr om Linköping har lappugglor setts regelbundet och en häckning har konstaterats i år. Fynd i Östergötland var närmast otänkbart för bara 10-15 år sedan – historiskt sett tillhör lappugglan de norrländska skogarna men arten har på senare år sökt sig söderut.
Även om den fortfarande är mycket sällsynt i Östergötland så blir observationerna fler och fler. Bara i Motalatrakten häckar det fem till tio par, tror fågelskådaren Tommy Eriksson.
– De senaste tio åren har det skett en explosion av lappugglor i vårt område. Det är häftigt med en så karismatisk fågel, säger Tommy Eriksson.
Varför lappugglorna blir allt vanligare på våra breddgrader är det ingen som med säkerhet vet. Ett annat klimat, förändrat skogsbruk och god tillgång på gnagare söderut nämns som tänkbara orsaker. Både Olle Nilsson och Tommy Eriksson hoppas att fler tar chansen att ge sig ut i skogen och leta efter den storväxta ugglan.
– Det finns ett stort mörkertal, jag tänker ibland på hur många som sitter i skogarna som vi missar, säger Olle Nilsson.
Ofta är de oskygga och bryr sig inte om oss människor om vi bara håller lite avstånd.
– De är så otroligt speciella, när man ser en lappuggla tror man knappt att det är på riktigt. Det är sånt man bara ser på tv, säger Olle Nilsson.
Har du sett en lappuggla? Mejla claes.nilsson@corren.se och berätta! Bifoga gärna bild eller video om du har.