Den var den 26 april som Martin Lönnebo somnade in efter en kort tids sjukdom. Han blev 93 år gammal. På fredagen är det begravning i Linköpings domkyrka. Begravningen är öppen för allmänheten, och mycket folk väntas.
– Vi räknar med det. Vi har tryckt tusen agendor, säger Helena Sederström, kommunikations- och servicechef vid Linköpings domkyrkopastorat.
Begravningen inleds klockan 13, men hon räknar med att många kommer att vara på plats betydligt tidigare än så för att få en närmare titt på kistan och en bild av blomsterarrangemanget; som är i form av Frälsarkransen, det armband som Martin Lönnebo introducerade där tio pärlor symboliserar olika aspekter av den kristna tron.
– Begravningsbyrån kommer att vara klara med dukningen av begravningen till klockan 12 ungefär, berättar Helena Sederström.
Under begravningen och när kistan lämnar kyrkan råder nämligen fotoförbud, och det blir ingen så kallad defilering, alltså att man går fram till kistan och tar farväl och lägger blommor.
– Man har valt att inte göra på det sättet, det skulle ta alldeles för lång tid om säg tusen personer skulle gå upp och ta avsked vid kistan.
Familjen har bestämt sig för en begravningsgudstjänst med mässa. Griftetalet kommer att hållas av Martin Lönnebos son, Mattias, som är präst i Gamla Uppsala församling.
– Vår domkyrkokaplan, Christer Staaf, är också inblandad. Biskop Marika (Markovits, nuvarande biskop i Linköpings stift) leder själva mässan, tillsammans med ett antal präster från stiftet, säger Helena Sederström.
För sången står Domkyrkans kammarkör.
– Och vi har en musiker hos oss, Helena Ritzén, som nyligen har tonsatt ett antal texter av Martin Lönnebo. De kommer att spelas och sjungas.
Händer det något särskilt när en biskop begravs?
– Nej, det är en helt vanlig begravning på så sätt. Sedan har familjen valt att de vill ha en begravningsgudstjänst med mässa, vilket ju är rätt ovanligt. Det är ofta bara präster och biskopar som har den begravningsformen.
På Linköpings domkyrkopastorat räknar man med att begravningen i domkyrkan kommer att påga i totalt cirka två timmar.
– Det kan hålla på så länge om det kommer jättemycket folk och alla ska ta nattvard.
Efter att kistan förts ut beger sig sedan de närmaste iväg för gravsättning och minnesstund.