Museet larmar – efter nej till nya miljoner: Riskerar kulturarvet

Det är tuffa tider för Östergötlands museum. Nyligen fick man avslag på begäran om extrapengar från Linköpings kommun, något som i det långa loppet kan hota möjligheten att bevara länets kulturarv, menar museichefen. Badförbudet i museets plaskdamm ser nu dessutom ut att bli långvarigt.

Under sommaren kom det upp en skylt vid plaskdammen, efter att Linköpings kommun haft synpunkter på hur vattnet i dammen skötts.

Under sommaren kom det upp en skylt vid plaskdammen, efter att Linköpings kommun haft synpunkter på hur vattnet i dammen skötts.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-11-29 05:00

– Vi är i en sektor som just nu kämpar med den inflation som har varit, och flera år utav besparingar.

Så säger museichefen på Östergötlands museum Olof Hermelin. Museet drivs i stiftelseform där Linköpings kommun och Region Östergötland är huvudmän. Den förstnämnda, Linköpings kommun, har nu avslagit en begäran från museet om pengatillskott för nästa år på närmre 4 miljoner kronor.

Pengarna var tänkta att gå till sådant som fastighetsskötsel, insamling av nya museiföremål, och vård av samlingar och kulturskyddade byggnader. Utan de extra resurserna behöver museets ledning nu tänka om.

– Vi kommer under senvåren att göra en utvärdering för vad vi kommer att behöva vidta för åtgärder, säger Olof Hermelin.

undefined
"Vi behöver samla även i samtiden", säger Olof Hermelin på Östergötlands museum. Utan de extrapengar som man bett om finns ingen möjlighet till sådant samlande, menar han.

Till följd av att det finns flera vakanser inom verksamheten finns det i dagsläget inget behov av att säga upp personal. Däremot kommer man inte att kunna genomföra planerat underhåll.

– Vi skjuter åtgärder som vi behöver göra, både på samlingar och fastigheter, på framtiden. Och det är ohållbart i längden.

I det långa loppet är det stora värden som står på spel, menar Hermelin.

– Fortsätter den här urholkningen så är det definitivt ett hot mot de värden vi förvaltar, mot vår gemensamma historia i Östergötland. Samlingar som speglar länets historia. Allt ifrån arkeologi, till möbler, och konst. Och fastigheter som är kulturhistoriskt värdefulla och skyddade.

Under sommaren blåste det kring museets plaskdamm, som invigdes 1939. Linköpings kommun hade meddelat att bad inte kunde tillåtas i dammen, eftersom rutinerna för rengöring och kontroll av vattenkvaliteten ansågs bristfälliga. Museet hoppades kunna lösa problemet till nästa år.

– Vi kommer att försöka lägga upp en plan för 2025 och hur vi ska kunna uppfylla det här regelverket, sa Olof Hermelin till Corren då.

Nu står det dock klart att så inte blir fallet.

– Det kommer vara badförbud fortsättningsvis. Vi har inte råd att vidta åtgärder för att vara i den standard som krävs från kommunen.

undefined
Lotta Bäckman (S) är ordförandei kultur- och fritidsnämnden i Linköping, som avslagit Östergötlands museums äskande om närmre 4 miljoner kronor.

Beslutet att neka begäran om extrapengar fattades av kultur- och fritidsnämnden, där Lotta Bäckman (S) är ordförande. Hon har under dagen inte haft tid att prata, men skriver i sms angående beslutet:

"Vi alla måste anpassa oss till begränsade medel. Det är kul att museet är offensiva men vi har inte de resurserna just nu."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!