Arbetet mot gängvåldet ska flytta in på US, enligt Moderaternas förslag. Kameror ska filma och spela in och vid det de kallar "särskilt utsatta situationer" ska larmbågar, som på flygplatser, kunna användas för att kontrollera dem som kommer in på sjukhuset. Det skulle bli en form av kroppsvisitation och därför krävs en lagändring.
– Det grova våldet har ett starkt fäste och drabbar både medborgare och sjukvårdspersonal. Då är det viktigt att personalen känner att vi står bakom dem. Vi vill ge regioner och kommuner möjlighet att använda larmbågar så att det inte kommer in personer med föremål i syfte att skada andra, säger riksdagsledamoten John Weinerhall (M).
De vill också avskaffa plikten att begära tillstånd för att sätta upp trygghetskameror.
– Vi vill förbättra tryggheten och säkerheten på US, som även är en av våra största arbetsplatser i Linköping. Det är dags att staten visar lite förtroende för regioner och kommuner. Jag tycker att vi förtjänar det, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.
Varför kommer det här så nära inpå valet?
– I dagsläget styr vi varken region eller regering. Det är naturligt att vi pratar om vad vi vill åstadkomma framöver och vi vill se ökad samverkan mellan kommunen och regionen där vi hoppas kunna styra båda framöver, säger Niklas Borg (M).
Riskeras inte sjukvårdens öppenhet?
– Det här är tänkt att användas vid exceptionella händelser. Vi är i en förändrad situation där vi måste ta ansvar för våra verksamheter. Den som är patient och medarbetare har rätt att känna sig trygg i sin vårdsituation och på sin arbetsplats, säger Niklas Borg.
Hur värnas patientsekretessen om man har kameror på sjukhuset?
– Det är alltid en balansgång mellan integritet och säkerhet. Det är inga lätta frågor, säger John Weinerhall.
– Idag sätter man på sjukhusets kameror när något händer, så att man kan titta på dem, men inget material spelas in. Vi vill att man ska kunna spela in filmsekvenser för att sedan kunna använda dem i rättsprocesser, säger Marie Morell.
Niklas Borg instämmer.
– Jag önskar att det inte behövdes, men utvecklingen är systemhotande och vi måste göra något. Polisen är tydlig med att färre vittnar. Då behöver man teknisk bevisning. Det kommer ju inte visas för alla, utan blir precis som med kamerorna i kommunen där polisen kan begära ut materialet.