Mr Mjärdevi fyller 65

I drygt 20 år var Sten Gunnar Johansson vd för Mjärdevi Science Park. En teknikby där bland annat forskarnas upptäckter på LiU omsätts i högteknologiska företag.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-03-15 16:22

I början på 80-talet var han övertygad om att han inte skulle ha en egen dator på sin arbetsplats innan han gick i pension. Så blev det inte.

– Snabbheten i den digitala utvecklingen gjorde att det blev en laptop på arbetsbordet ganska snart, säger Sten Gunnar som blev vd 1993 för ett Mjärdevi som blev liktydigt med IT-eran.

Men utvecklingen började redan i början av 1980-talet. Idén om en forskarby (science park), kom fram dels som ett resultat av det arbete som gjordes på LiU av bland annat Thomas Johannesson och Carola Holmér, med kommersialisering av forskning. Dels som svar på en efterfrågan från flera företag om en etableringsplats i närheten av universitetet. De kunde fånga politikernas uppmärksamhet och då framför allt kommunalrådet Göthe Anderson (S).

Forskarna hade sett liknande anläggningar utomlands och i Lund stod den nybyggda forskningsbyn Ideon färdig.

– Vi valde tidigt att skapa ett kontaktnät med flera teknikparker utomlands och jag vet inte hur många internationella studiebesök vi haft genom åren, säger Sten Gunnar.

1984 startade etableringen av företag på Mjärdevi. Kommunen hade köpt in Mjärdevi gård och dåvarande statsministern Olof Palme invigde.

– Då fanns bara byggnader i det som i dag heter Teknikringen 1 och 3 – resten var åkermark.

Att Sten Gunnar fick jobbet att leda Mjärdevi var inte så underligt. Han växte upp på gården Lilla Ljunga utanför Mantorp.

– Pappa frågade om jag ville bli lantbrukare. Aldrig, blev svaret.

Men på gården fanns också ett familjeföretag, Lokaliseringsservice, som jobbade med industrietableringar. Där fick Sten Gunnar utrymme för sin energi. Företaget hade bland annat jobbat med Mobilias etablering till Mantorp, travbanan och motorbanan.

Jobbet innebar en hel del förhandlingar med kommunernas tjänstemän och snart bytte Sten Gunnar sida och blev näringslivsintendent i Linköpings kommun och strax därefter blev han vd i Mjärdevi.

Mjärdevi Science Park blev en framgångssaga. På de gamla åkrarna jobbar i dag över 6 000 människor och företagen är över 300. Men framgångarna har också haft ett pris.

Första krisen kom 1989. Kommunen hade under lång tid försökt få Ericsson att etablera sig i Mjärdevi. Så småningom kom ett positivt beslut, men när det var dags att flytta in hade stora delar av Ericssons verksamhet i Linköping sålts till Nokia. Nokia höll på att bli världs­ledande på mobiltelefoner och hade ett forsknings- och utvecklingsprogram som skulle passa Mjärdevi som hand i handsken.

– Nokia hade kunnat bli det företag som satt sin prägel på Mjärdevi och lockat till sig fler företag, säger Sten Gunnar.

Det finska sällskapet blev dock kortvarigt. Efter drygt ett år sa Nokia upp hälften av de cirka 400 anställda.

– Det var tur att Ericsson hunnit etablera sig på allvar i Mjärdevi. De sög upp många av de som blev uppsagda, säger Sten Gunnar.

Den värsta krisen kom när IT-bubblan sprack 2001. Ericssons tillverkning av mobiltelefoner hade dessförinnan gett många arbetstillfällen, men nu kom dråpslaget. Närmare 1 500 varslades.

– Det var inte så mycket IT-bubblans fel som ett resultat av att Ericsson och Sony slog ihop sina påsar beträffande mobilerna, säger Sten Gunnar. Då ekade det i korridorerna i Mjärdevi, fortsätter han.

Sten Gunnar var vd för Mjärdevi Science Park fram till 2014. I hans berättelse finns engagemang för de nya företagen och det engagemanget finns fortfarande. I dag är han via det kommunala bolaget Sankt Kors inblandadi Ebbepark, det vill säga gamla Wahlbecks industriområde i Valla. Planerna är stora för området och troligen blir det byggstart till hösten.

De internationella kontakterna har Sten Gunnar kvar. Det rör sig numera om Brasilien. Sten Gunnar ger råd till teknikbyar.

– Saab har öppnat kontakterna med Brasilien. Men det är ju inte så dumt att drottning Silvia kommer därifrån, säger Sten Gunnar med glimten i ögat.

Dessutom är han engagerad i Vreta kluster, centrumet för de gröna näringarna vid Vreta kloster. Liksom i Mjärdevi är Sankt Kors inblandat för byggdelen.

– Jag är väl ett bollplank. Man behöver ju inte göra om alla misstag som jag varit med om, säger han.

– I framtiden kanske Vreta kluster kan göra samma resa som Mjärdevi Science Park?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!