Ullevileden har funnits i kommunens planer i många år, men flera gånger skjutits på framtiden. På torsdagen meddelade kommunalrådet Muharrem Demirok (C) att den ska byggas 2021–2025 med en budget på 325 miljoner kronor. Detta som en av flera satsningar för att få igång Linköpings ekonomi och stötta företagen efter coronapandemin.
Satsningen på en bilväg får Miljöpartiets gruppledare Rebecka Hovenberg att se rött.
– Vi är otroligt kritiska mot att lägga 325 miljoner på en bilväg som ska gå mellan två externa köpcentrum. Vill vi ställa om samhället och nå koldioxidmålen så kan vi inte bygga bilvägar. Ullevileden leder till mer biltrafik och större utsläpp, säger hon.
Men Ullevileden fanns med i investeringsplanen även när ni satt vid makten i Koalitionen?
– Det är helt korrekt. Vi ville ta bort den men fick inte gehör för det i förhandlingarna inom Koalitionen. I ett samarbete får man ju ge och ta. Därför satsade vi i stället på att skjuta på den så långt i framtiden som det gick, säger Rebecka Hovenberg.
Kommunens coronarelaterade stimulanspaket innehöll också en hel del satsningar på cykelvägar. Rebecka Hovenberg anser att de borde varit ännu större.
– Dessutom kunde pengarna ha använts för att göra innerstaden mer levande. Vi kunde till exempel permanenta sommargågatan året runt ända ner till Hamngatan och låta affärerna flytta ut sin verksamhet på trottoarerna. Vi kunde öka självförsörjningsgraden genom att kommunen handlar mer av våra lokala livsmedelsproducenter och hjälpa dem att ställa om från fossila bränslen. Vi kunde påskynda detaljplanearbetet i Skäggetorp för att bryta segregationen.
Muharrem Demirok (C) anser att Ullevileden behövs av flera skäl.
– Den kommer att flytta ut trafiken längre från stadskärnan – idag har vi mycket tung trafik som tvingas in i stan. Leden ger oss också ännu en bro över Stångån, vilket gör trafikapparaten mindre sårbar. Det är faktiskt också så att vi satsar mer på cykelvägar än på Ullevileden om man slår ut det per år under den tid som det här stimulanspaketet omfattar.
Vad säger du om argumentet att fler bilvägar leder till mer trafik och därmed större utsläpp?
– Här handlar det ju om att många kommer att slippa köra en omväg in i centrum. Miljöpartiet är nog väldigt ensamma i sin kritik. Och de ser inte den utveckling som sker, med övergång till elbilar, säger Demirok.