Med mindre än en månad kvar till valet i höst fortsätter vår politiska poddsatsning. Den här gången är det verksamheten, som utgör den klart största posten i kommunens totala budget, som står i fokus – nämligen skola och utbildning.
Först ut är MP:s Cecilia Gyllenberg Bergfasth, ledamot i barn- och ungdomsnämnden och andranamn på partiets riksdagslista i Östergötland.
– Situationen i Linköpingsskolorna är oroande. Jag tycker att vi står på gränsen till en kris. Vi kanske inte är där än, men vi ser alla tecken. Vi ser att lärarna inte orkar, vi ser att det inte går att få tag i vikarier och vi ser att barnen med särskilda behov inte får det stöd som de behöver fullt ut.
Och vad är orsaken till att det är så?
– Dels är skolan underfinansierad. Dels så handlar det om att det är svårt att få tag i de professioner som behövs men det handlar också om att lärare skulle behöva få vara lärare. I dag får de göra så väldigt mycket annat än att undervisa. En konkret sak som vi politiker är skyldiga till är att vi efterfrågar så väldigt mycket statistik på allt möjligt. Ofta kan jag tänka att hälften vore nog – vi behöver inte all den här informationen för att fatta bra beslut, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
Men vad kan ni kommunpolitiker ta bort?
– Vi skulle kunna kapa hälften av alla enkäter och hälften av alla utfrågningar av lärare. Vi följer varenda litet framsteg som barn gör och allt ska mätas hela tiden.
MP satt vid makten i Linköping under förra mandatperioden.
Vad har ni för ansvar för den här "krisen"?
– Vi hade nog kunnat göra ännu mer då och jag tänker att vi alltid har en del av ansvaret oavsett om vi sitter i opposition eller om vi styr. Vårt ansvar under den här mandatperioden har varit att visa på ett alternativ – och det har vi gjort.
MP har tidigare sagt att partiet vill införa ett maxtak för antalet elever per kurator. Enligt Cecilia Gyllenberg Bergfasth skulle det vara en del av en "jättesatsning" på elevhälsan.
– Vi vill att man redan på förskolenivå, när lärare ser att ett barn inte hänger med, börjar arbeta och sätter in insatser. I dag får man vänta ett halvår, kanske ett år, för att påbörja ett stöd – och varje månad som går gör att barnen kommer efter.
Hur skulle satsningen finansieras?
– Vi har sett att samhällsbyggnadsnämnden har gått med överskott varje år och festat till det med en plastgran på torget. De pengarna skulle göra sig bättre i skolan. Vi ser också att byggandet av nya kringleder, Ullevileden till exempel, inte är relevant.
Inför politikerutfrågningarna har vi bett Lärarförbundets styrelse i Linköping att skicka in en rad frågor som de vill ha svar på. En av frågorna rör det fria skolvalet.
– Det fria skolvalet är inte fritt. Barn som bor på landsbygden är tvingade att välja en skola för att ha rätt till skolskjuts. Det har vi lagt motioner om för att förändra, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth och fortsätter:
– Jag tror att vi stegvis kommer att gå mot ett avskaffande av det fria skolvalet då det inte fungerar, bland annat på grund av segregation. Det kommer i alla fall inte se ut som det gör i dag.
Hur skulle du vilja att det såg ut?
– Som kommunpolitiker skulle jag vilja ha förmågan att placera elever på ett annat sätt. Där man kan säga att eleverna i innerstaden och i Skäggetorp ska gå på en viss skola, för då får vi en bra blandning.