MP och S kom inte överens

Ena parten ville ha mer pengar än den andra parten var villig att betala. Till slut fick kommundirektören kallas in för att medla i en tvist om ersättning för att driva äldreomsorg. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger äldrenämndens vice ordförande Fredrik Lundén (M).

Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnden har aldrig varit med om något liknande.

Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnden har aldrig varit med om något liknande.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-09-29 21:05

När kommunen skulle ta över verksamheten på några äldreboenden från privata utförare krävde de mer betalt. Men det stötte på patrull när en annan del av kommunen satte sig på tvären.

Frågan om priset har stötts och blötts mellan parterna under ett års tid. Till sist fick kommundirektören – Paul Håkansson – kallas in för att bestämma hur mycket pengar som Leanlink ska få.

– Eftersom det är äldrenämnden som har det ekonomiska ansvaret var det rätt sak att göra, säger nämndens ordförande Mikael Sanfridson (S). Han tycker inte att det är någon stor dramatik och menar att kommundirektören nu ska få i uppdrag att utreda de ekonomiska styrsystemen som till viss del är olika när det rör privat eller offentlig verksamhet.

Skälet till den uppkomna situationen, enligt Sanfridson, är framförallt otydliga regler för privat eller offentlig verksamhet.

– Nu har vi gett kommundirektören ett uppdrag att se över de ekonomistyrningsregler som finns så att de ska bli lättare att följa, säger han.

Vice ordförförande i äldrenämnden Fredrik Lundén (M) är däremot mycket kritisk till flera av de nya avtalen.

– Nu ökar skillnaderna inom Linköpings äldreomsorg på ett dramatiskt sätt. Skillnaden i kostnaderna mellan billigaste och dyraste ökar för varje dag, säger han.

Han tar Mårdtorpsgatan som ett exempel och säger att den förre private utföraren gjorde jobbet för 1,4 miljoner men den kommunala organisationen krävde 2,7 miljoner för samma jobb. Kommundirektörens bud blev till slut cirka 2,1 miljoner kronor.

– Det vill säga; Leanlink får 690 000 kronor mer för samma jobb som den private utföraren gjorde för mindre pengar, säger Fredrik Lundén (M).

Enligt Lundén har han fått svaret från omsorgskontoret att trots kostnadsökningen är verksamheten densamma.

– Det här är ett av flera exempel på ojämlik behandling mellan privata utförare och kommunens organisation, säger han.

Att Leanlink får fördelar som inte privata utförare får håller inte Mikael Sanfridson med om. Inte helt. Men det han håller med om är att det finns skillnader i pris mellan olika utförare i dag. Skälet till skillnaderna, enligt Sanfridson, handlar om i vilken tidsanda ett avtal upphandlats.

– Vi har varianter där det bara är lägsta pris som gällt, varianter som kallas takpriser och varianter med fast pris.

Men målet, enligt Sanfridson, för hela äldrenämnden är att för den äldre ska det inte spela någon roll på vilket vårdboende eller servicehus man bor. Alla ska ha en likvärdig äldreomsorg.

Har man det i Linköping i dag?

–– Äldreomsorgen är ojämlikt ekonomiskt fördelad i dag. Men majoriteten jobbar på att få den mera jämlik och vi tror att vi måste justera en del avtal uppåt för att nå målet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!