Motionen: Skapa fler mörka ställen i kommunen

Hur kan man skapa trygga upplysta platser samtidigt som man tar hänsyn till nattlevande arter som behöver mörker?

Många nattlevande smådjur och insekter får allt svårare att klara sig när fler och fler platser får belysning.

Många nattlevande smådjur och insekter får allt svårare att klara sig när fler och fler platser får belysning.

Foto: Nickolay Hristov/Science/Tomas Oneborg

Linköping2021-01-26 08:47

Man kan börja med att besluta om ett nytt kommunalt belysningsprogram som ska minska det man nu för tiden kallar ljusföroreningar. Det föreslår miljöpartiet gruppledare Rebecka Hovenberg i en motion till fullmäktige. 

Linköpings kommun har länge jobbat för att öka tryggheten genom att lysa upp olika platser, nu föreslår Rebecka Hovenberg i en motion att man också ska skapa mörkerkorridorer.

Hon skriver att det i dag finns en större medvetenhet om att ljusföroreningar kan vara stressande för smådjur och insekter: "Många insekter och fladdermöss störs av ljuset och det ses som en förklaring till vissa arters minskning i antal."

I motionen hävdar hon att fladdermusfaunan har minskat drastiskt efter att Smedstad ridcenter byggdes och att man för djurlivets skull ska skapa inte bara gröna korridorer, utan också korridorer av mörker.

Miljöpartiet vill att Linköping ska följa Nackas exempel och ta fram riktlinjer för offentlig belysning som tar hänsyn till både sociala och ekologiska aspekter av ljus.

Enkla åtgärder skulle vara, föreslår hon, att installera tidsstyrd belysning, att ha riktad belysning, och att ha vissa sidor på en byggnad mörka.

Enligt Rebecka Hovenberg nämns inte ekologiska aspekter av belysning i det belysningsprogram som nu gäller i Linköping och ska gälla fram till 2028.

Miljöpartiet föreslår därför att ett nytt belysningsprogram tas fram för att minska ljusföroreningarna och att riktlinjerna ska tillämpas i alla relevanta projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!