Socialdemokraterna Mari Hultgren och Mikael Sanfridson ligger bakom motionen som är tänkt att råda bot på hemlösheten i Linköping. De vill också bredda hemlöshetsbegreppet.
– Det som brukar diskuteras är social hemlöshet, som ofta handlar om missbruk och psykisk ohälsa. Men det finns också en strukturell hemlöshet där inte ens människor med arbete och ordnad ekonomi kan få tag på en bostad. En vanlig inkomst räcker helt enkelt inte till, säger Mari Hultgren.
– Det rör sig till exempel om skilsmässor och om par den där ena dör och den andra inte har råd att bo kvar. Eller ungdomar som får jobb men inte kan få tag på bostad. Vi har unga som tvingas soffsurfa hos kompisar och pensionärer som måste flytta runt mellan sina barn, fortsätter hon.
I dag har kommunen avtal med ett antal fastighetsägare om att hyra motsvarande 10 procent av lägenheterna som byggs, för att sedan kunna erbjuda dem till socialt behövande. S vill nu öka andelen till uppemot 20 procent för att kunna hjälpa även dem man kallar strukturellt hemlösa.
För att få ner boendekostnaderna i nybyggda områden vill S prioritera detaljplaner som bidrar till billigt byggande, till exempel med hjälp av det statliga investeringsstödet.
– Det är också viktigt att vi bygger mycket för att avhjälpa bostadsbristen. För att kunna styra bostadsbyggandet behöver kommunen köpa in mark – det har inte gjorts på tio år, säger Mari Hultgren.
S föreslår också att kommunen upprättar en hemlöshetsplan och att man inför konceptet "Bostad först". Det innebär att hemlösa får en bostad direkt och att man först därefter tar tag i missbruksproblem och ohälsa.
Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är positiv till delar av motionen.
– Ingångsvärdet är inte fel, även om jag tycker att de blandar ihop saker lite väl mycket. Att använda ordet hemlöshet på det här sättet urvattnar begreppet. Men det som S föreslår är ju i praktiken Social Housing och är de beredda att öppna den dörren så välkomnar jag en sådan diskussion. Och "Bostad först" är ingen dum idé alls, det tittar vi på sedan en tid tillbaka, säger han.
Demirok påpekar samtidigt att byggkostnaderna – och därmed hyrorna – aldrig varit så höga som under den förra mandatperioden med S i styret.
– Nyproduktion kommer aldrig att vara billigt att bo i, men nu byggs det i alla fall billigare med statligt investeringsstöd på massor av ställen i Linköping.