Mörkertal i bostadsbristen

Det fattas 19 000 studentbostäder i Sverige, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät (BME). Men varken Linköping eller Norrköping finns med i den siffran.

Foto: Tord Olsson / arkiv

Linköping2015-07-09 20:00

Under torsdagen kom antagningsbeskeden för de som sökt till högskoleutbildningarna i höst. 11 983 har antagits till kurser och program vid Linköpings universitet (LiU). Det är 300 fler antagna än till höstterminen förra året.

– Det är ungefär samma tryck som det har varit tidigare år, men det har varit högt tryck i flera år i rad nu, uppger Marie Lorentzon, kommunikationsansvarig på Studentbostäder AB.

Enligt en ny rapport (extern länk) av Studentbostadsföretagen, som hänvisar till Boverkets bostadsmarknadsenkät (extern länk) från januari i år, saknas det minst 19 000 studentbostäder på högskoleorter runt om i landet. Där har bostadsföretagen svarat på hur stort antal studentbostäder som fattas i respektive kommun. Men där är varken Linköping, (som har ett av landets största lärosäten), eller Norrköping inräknade. Bolagen i respektive kommun har nämligen valt att inte uppge några siffror i enkäten.

– De har inte velat uttala sig i antal, uppger Ida Tengroth, kommunikatör på Studentbostadsföretagen.

Däremot bekräftar Studentbostäder AB i enkäten att det finns ett underskott på studentbostäder.

Varför har inte Studentbostäder angett hur många studentbostäder det fattas i Linköping i Boverkets enkät?

- Det måste ha fallit mellan stolarna, vi brukar få enkäten skickad till oss ett par gånger per år och vi har alltid varit med tidigare, säger Mattias Ahxen, operativ chef på Studenbostäder.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice Östergötland tycker det är skrämmande att Linköpings siffror inte finns med i statistiken. Samtidigt är situationen i Linköping speciell, menar hon.

– Vi har ett mellanläge i Linköping, där det är jättesvårt att hitta boende på höstterminen. Under vårterminen står däremot studentbostäder tomma. Då är det svårt att som hyresgästrepresentant stå på barrikaderna och ropa: Bygg mer, bygg mer!

Samtidigt är Studentbostäder inblandade i flera byggnationer just nu.


LÄS MER: 218 nya studentbostäder i Valla


För att kunna lätta något på trycket redan i höst använder man sig bland annat av bostadsmoduler i Ryd.

Enligt enkäten har Studentbostäder AB totalt 4 580 bostäder i Linköping i dag.
Det är inte bristen på just studentbostäder som är problemet, enligt Annika Samuelsson:

– Det råder allmän bostadsbrist i Linköping, främst på ettor och tvåor. Om det byggs mer "vanliga" bostäder blir det lättare för studenterna.

Så har kommunerna svarat om bostadsmarknaden:

Ödeshög: Underskott på bostäder.

Ydre: Balans

Kinda: Balans

Boxholm: Balans

Åtvidaberg: Balans

Finspång: Balans

Valdemarsvik: Överskott på bostäder.

Linköping: Underskott på bostäder.

Norrköping: Balans

Söderköping: Balans

Motala: Balans

Vadstena: Balans

Mjölby: Balans

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2015.

Definitioner:

Balans på bostadsmarknaden innebär att konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Obalans - underskott på bostäder innebär inte alltid att det finns bostadssociala problem såsom trångboddhet eller omfattande andrahandsuthyrning som utbrett fenomen. Underskott på bostäder kan innebära att det i kommunen finns en dynamisk ekonomi, där ökade inkomster leder till en ökad efterfrågan på bostäder. Att en kommun uppger underskott på bostäder innebär i många fall att det är svårt att flytta till, eller inom kommunen.

Obalans - överskott på bostäder innebär att det ständigt finns fler lediga bostäder, eller bostäder till salu, än vad som efterfrågas. Att det finns outhyrda lägenheter i något enstaka bostadsområde behöver inte innebära att den lokala bostadsmarknaden präglas av ett överskott. Ett överskott på bostäder behöver inte heller innebära att det finns lämpliga bostäder i förhållande till hur efterfrågan och/eller behovet ser ut i kommunen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om