Mordmisstänkte exmannen pressades hårt i rätten

Den mordåtalade 40-åringen ljuger om att röster styrde honom till att mörda Sanije. Det menar advokaterna som pressade mannen hårt under måndagens rättegång. ”Säg som det är, stå för vad du har gjort” krävde advokat Bengt Ivarsson. Men 40-åringen upprepade att han mått psykiskt dåligt länge och står under kontroll av röster i huvudet.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson yrkar på att 40-åringen ska dömas för mord. Han planerade överfallet och gärningen noga, menar hon.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson yrkar på att 40-åringen ska dömas för mord. Han planerade överfallet och gärningen noga, menar hon.

Foto: Albin Wiman

Linköping2021-09-20 19:00

Vice chefsåklagare Malin Axelsson menade att 40-åringen hyst agg till sin före detta sambo Sanije, mor till åtta barn. Under mordrättegångens andra dag visade hon upp sms som hittats i 40-åringens telefon. ”Din hora” och ”Min dag kommer” var några av meddelandena från 40-åringen som hittats där.

Exmannen har enligt arrestpersonal kallat Sanije för samma tillmäle kort efter att han greps efter att ha dödat henne i gångtunneln på resecentrum den 15 april.

– Det var på skoj som jag sa så till henne. Det ordet betydde ingenting, förklarade 40-åringen i rätten.

Advokat Bengt Ivarsson företräder Sanijes föräldrar, som bor i Belgien. De mår så dåligt efter dotterns död att de inte orkar medverka i rättegången, beskriver Ivarsson. Under förhöret anklagade han 40-åringen för att ljuga för att undgå ansvar.

undefined
Advokat Bengt Ivarsson som företräder Sanijes föräldrar menar att 40-åringen ljuger. "Han gör det bekvämt för sig genom att skylla på röster", anser Ivarsson.

Exmannen medgav att han haft med sig mordvapnet, en 36 centimeter lång kniv, då han reste till Linköping för umgängesträff med sina barn – men att han inte visste varför, rösterna i hans huvud uppmanade honom att göra det.

– Jag är sjuk. Rösterna är där hela tiden och har kontroll över mig, sa 40-åringen. 

Han hävdade att han inte väntat på Sanije utan träffade på henne av en slump. Han beskrev att han blivit nervös inför sin träff med barnen och rösterna beordrade honom då att gå till Systembolaget och köpa sprit. Han gick därefter tillbaka till resecentrum och drack. Eftersom han blev full bestämde han sig för att inte träffa barnen utan istället ta ett tåg till Norrköping för att träffa en vän, uppgav 40-åringen, och sa att han befann sig i tunneln under spåren för att titta på tavlan med avgångstider.

– Varför tar du med en kniv när du ska träffa dina barn? Vad gör du i gångtunneln om du ska till Norrköping, där nere finns ju ingen tavla med avgångstider? Du hugger din före detta hustru besinningslöst med över fyrtio hugg, det är en ren avrättning, sa advokat Bengt Ivarsson och hänvisade till att 40-åringen inte nämnt något om röster då han greps av polis.

– Säg som det är, rösterna är hittepå, du vill inte stå för vad du har gjort, sa advokat Bengt Ivarsson.

undefined
Advokat Pierre Frennesson är 40-åringens försvarsadvokat. Mannen har stått under påverkan av röster som styrt honom att begå gärningar mot sin vilja, beskriver han.

Den 40-årige mannen förnekade att han skulle ljuga och upprepade att han sökt psykiatrisk vård under många år. Hans försvarsadvokat Pierre Frennesson framhöll att journaler visar att rösthallucinationer besvärat hans klient länge. Mannen medger att han dödat Sanije men nekar till mord.

– Det var inte min plan eller avsikt att döda henne. Jag känner dåligt samvete och jag tänker på mina barn. Rösterna har satt mig i den här situationen, sa 40-åringen.

Rättegången fortsätter på onsdag 22 september.

Ett bord, som fanns i 40-åringens lägenhet, beslagtogs som bevismaterial. Brännmärken på bordet är samma märken som syns på en bild där en kniv fotograferats vilket bevisar att 40-åringen haft mordvapnet i sin ägo, enligt åklagaren.
Ett bord, som fanns i 40-åringens lägenhet, beslagtogs som bevismaterial. Brännmärken på bordet är samma märken som syns på en bild där en kniv fotograferats vilket bevisar att 40-åringen haft mordvapnet i sin ägo, enligt åklagaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!