Vad hände egentligen bland studenthusen i Ryd på kvällen den 15 september, när en 20-årig man blev skjuten genom båda kinderna?
Nu blir det upp till Göta hovrätt att avgöra om de dömda männen, 19 och 20 år gamla, är skyldiga till mordförsöket.
Utredningen och rättegången är speciell.
Dels är det smått unikt att den ens blev av; polisen har haft svårt att få brottsoffer och vittnen att prata och inte lyckats åtala misstänkta i de grova våldsbrott som drabbat Linköping.
Den 20-årige mannen som sköts överlevde mirakulöst nog. Under rättegången valde han dessutom att peka ut skytten: Den 19-årige åtalade mannen. Han gjorde det trots att utpekandet gav en hotbild som betyder att han omedelbart måste lämna Linköping, bryta med vänner och familj och ha skyddad identitet.
Linköpings tingsrätt dömde 19-åringen till sex års fängelse för mordförsök och den medåtalade 20-åringen till åtta år. Men ovanligt nog var tingsrätten inte överens. Rättens ordförande, domare Annica Kullander, ansåg att bevisningen inte höll, medan de fyra nämndemännen ville döma. De var i majoritet och det blev fällande dom.
På sista dagen för överklaganden lämnade 19-åringen och 20-åringen in sådana. Advokat Lars Hurtig som företräder 19-åringen sa redan när domen kom att han befarar att Linköpings tingsrätt känt press utifrån, efter sex ouppklarade mord och flera skottlossningar i Linköping, att döma någon när polisen äntligen lyckats driva en undersökning till åtal.
Kristofer Stahre från Stockholm är ny försvarare åt 20-åringen, som nu valt att byta bort sin tidigare advokat. Stahre är inne på samma resonemang:
– Självklart lyfter man på ögonbrynen när rättens ordförande är skiljaktig. Jag har förstått att Linköping haft ökade problem med skjutningar. Som försvarare blir man orolig att rätten har tänkt att man måste sätta åt de personer som hamnar på rättens bord, att såna känslor fått styra, säger han.
När överklagandena lämnats in gjorde kammaråklagare Emma Högström, som drev åtalet mot 19-åringen och 20-åringen, ett motdrag och lämnade in ett anslutningsöverklagande. Hon kräver att Göta hovrätt ska höja straffen.
– Det finns utrymme för straffskärpning. Straffvärdet här är högre än vad tingsrätten kom fram till, anser Emma Högström.