PensionÀren Monica fick hjÀlp av gruppen pÄ Facebook

NÀr LinköpingspensionÀren Monica inte kunde betala en hyresskuld som vÀxt bad hon Jeanette Höglund och organisationen Vid Din Sida om hjÀlp. Efter ett inlÀgg pÄ Facebook gick det snabbt, pÄ 37 minuter hade organisationen samlat in över 30 000 kronor för att hjÀlpa Monica.

Jeanette Höglund Àr grundare till organisationen "Vid din sida" som hjÀlper fattiga pensionÀrer. Tillsammans med mÀnniskor frÄn hela Sverige skramlade de ihop över 30 000 kronor till LinköpingspensionÀren Monica.

Jeanette Höglund Àr grundare till organisationen "Vid din sida" som hjÀlper fattiga pensionÀrer. Tillsammans med mÀnniskor frÄn hela Sverige skramlade de ihop över 30 000 kronor till LinköpingspensionÀren Monica.

Foto: Organisationen Vid din sida

Linköping2023-07-19 14:50

Det var i slutet av förra Ă„ret som pensionĂ€ren Monica inte kunde betala hyran som vanligt pĂ„ lĂ€genheten hon hyr av StĂ„ngĂ„staden i Linköping. Eftersom hon lever pĂ„ existensminimum och har en lĂ„g pension hade hon svĂ„rt att betala skulden, samtidigt som hon betalade hyran för de kommande mĂ„naderna. 

– Det hĂ€r har varit vĂ€ldigt jobbigt och nĂ„got som har pĂ„verkat mig nĂ„got enormt. Jag kĂ€nner mig riktigt sjuk faktiskt, sĂ€ger Monica.

FrÄn början lÄg hyresskulden pÄ drygt 12 000 kronor och motsvarade ungefÀr en och en halv mÄnadshyra. NÀr Monica inte kunde betala den förde StÄngÄstaden över skulden till ett inkassoföretag, vilket Àr enligt det kommunala bostadsbolagets rutin. Monica ville betala skulden pÄ avbetalning och förklarade att hon kunde lÀgga 500 kronor i mÄnaden utöver den vanliga hyran. Men det gick inte inkassobolaget med pÄ. Företaget ville ha 1 900 kronor i mÄnaden, nÄgot som var helt otÀnkbart att klara av enligt Monica. SÄ skulden fick ligga kvar.

I mitten av juni fick Monica beslut om vrÀkning, eftersom hon inte kunnat betala skulden. DÄ hade skulden vÀxt till 30 400 kronor pÄ grund av rÀntor, samtidigt som hon skulle betala kostnaderna för vrÀkningsbeslutet. En rÀkning som landade pÄ 16 000 kronor.

– Att skulden gĂ„tt upp till över 30 000 pĂ„ nĂ„gra mĂ„nader och att jag ska betala till tingsrĂ€tten ocksĂ„, det gör ju att det Ă€r fullkomligt omöjligt för en mĂ€nniska att betala, speciellt nĂ€r man bara har en pension. Det Ă€r skrĂ€mmande alltsĂ„, sĂ€ger hon.

undefined
Jeanette Höglund Àr grundare till organisationen "Vid din sida" som hjÀlper fattiga pensionÀrer. Tillsammans med mÀnniskor frÄn hela Sverige skramlade de ihop över 30 000 kronor till LinköpingspensionÀren Monica.

Det var dÄ hon hörde av sig till organisationen "Vid Din Sida" som jobbar för att hjÀlpa fattiga och hemlösa pensionÀrer. Organisationen har sitt sÀte i Stockholm men har mÄnga följare pÄ Facebook. NÀr grundaren Jeanette Höglund, som kanske Àr mer kÀnd som Tunnelbanenettan i kanal 5:s program Tunnelbanan, fick höra om Monicas situation ville hon göra nÄgot för att hjÀlpa henne.

– Jag tĂ€nkte att var finns empatin? Jag ville kĂ€mpa för henne, sĂ€ger Jeanette Höglund.

PÄ fredagskvÀllen skrev hon ett inlÀgg pÄ organisationens Facebook-sida dÀr hon berÀttade om Monicas situation och bad mÀnniskorna i hennes nÀtverk om hjÀlp. Samtidigt startade hon en insamling med mÄlet att skramla ihop pengar till Monica.

– Jag vill ju vara vĂ„ra Ă€ldres röst och ansikte. Jag bryr mig inte om allt annat, utan hon ska fĂ„ bo kvar kĂ€nde jag, sĂ€ger Jeanette.

Efter bara 37 minuter var beloppet insamlat och under mÄndagen kunde Jeanette betala av Monicas skulder.

– Mina följare Ă€r fantastiska!

undefined
Monica hyr lÀgenheten av StÄngÄstaden och det Àr till dem som hon inte kunnat betala hyran i oktober och november förra Äret.

Robert AldĂ©n Ă€r chef för trygghet och sĂ€kerhet pĂ„ StĂ„ngĂ„staden. Han vill inte uttala sig specifikt om just Monicas situation men sĂ€ger att man behandlar alla Ă€renden utifrĂ„n samma regelverk – det som kallas för hyreslagen.

– En hyresgĂ€st ska ha rĂ€tt till sitt boende och som hyresvĂ€rd ska man inte kunna stĂ€lla nĂ„gon pĂ„ gatan hur som helst, och det tycker ju vi Ă€r fantastiskt bra eftersom det Ă€r en vĂ€ldigt bra grundvĂ€rdering. DĂ€remot mĂ„ste hyresgĂ€sten ocksĂ„ uppfylla vissa kriterier dĂ€r det mest basala Ă€r att man mĂ„ste betala för sitt boende, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– HyresvĂ€rdar agerar olika utifrĂ„n hyreslagen gĂ€llande sena betalningar men pĂ„ StĂ„ngĂ„staden agerar vi utifrĂ„n att vi vill att mĂ€nniskor ska kunna bo kvar. Över tid behöver man dock göra rĂ€tt för sig och betala sin hyra.

undefined
"Vi vill att mĂ€nniskor ska kunna bo kvar. Över tid behöver man dock göra rĂ€tt för sig och betala sin hyra", sĂ€ger Robert AldĂ©n pĂ„ StĂ„ngĂ„staden.

Enligt Monica Àr det frÀmst i kommunikationen med bolaget som problemet uppstÄtt. Hon har kÀnt att ingen lyssnat till henne och kunnat hjÀlpa henne pÄ det sÀtt som hon behövt.

– VĂ„r ambition Ă€r att prata med mĂ€nniskor och se hur vi kan hjĂ€lpa till och försöka hitta olika lösningar. Ibland Ă€r den kontakten lĂ€ttare, ibland Ă€r den svĂ„rare, eftersom mĂ€nniskor Ă€r olika, sĂ€ger Robert AldĂ©n.

Men nÀr en hyra inte har betalats skickas Àrendet alltid över till ett inkassoföretag.

– Om de bedömer att skulden kan regleras genom en avbetalning Ă€r det min uppfattning att det brukar gĂ„ att lösa. Hur mycket man ska betala i mĂ„naden bestĂ€ms av inkassoföretaget i samrĂ„d med kunden, men de mĂ„ste sĂ€tta en siffra som fĂ„r skulden att gĂ„ nedĂ„t. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r ju alltid att skulden ska regleras inom en rimlig tid för allas bĂ€sta.

För Monicas del Àr hon tacksam att Jeanette och organisationen kunde hjÀlpa henne med skulden. Om Monica fÄr bo kvar ÄterstÄr att se, men bÄde hon och Jeanette Àr hoppfulla.

– Jeanette har verkligen stĂ€llt upp, det kĂ€nns verkligen otroligt bra! Och stödet som jag fĂ„tt pĂ„ Facebook Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt stort, sĂ€ger Monica.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!