Det var i slutet av förra året som pensionären Monica inte kunde betala hyran som vanligt på lägenheten hon hyr av Stångåstaden i Linköping. Eftersom hon lever på existensminimum och har en låg pension hade hon svårt att betala skulden, samtidigt som hon betalade hyran för de kommande månaderna.
– Det här har varit väldigt jobbigt och något som har påverkat mig något enormt. Jag känner mig riktigt sjuk faktiskt, säger Monica.
Från början låg hyresskulden på drygt 12 000 kronor och motsvarade ungefär en och en halv månadshyra. När Monica inte kunde betala den förde Stångåstaden över skulden till ett inkassoföretag, vilket är enligt det kommunala bostadsbolagets rutin. Monica ville betala skulden på avbetalning och förklarade att hon kunde lägga 500 kronor i månaden utöver den vanliga hyran. Men det gick inte inkassobolaget med på. Företaget ville ha 1 900 kronor i månaden, något som var helt otänkbart att klara av enligt Monica. Så skulden fick ligga kvar.
I mitten av juni fick Monica beslut om vräkning, eftersom hon inte kunnat betala skulden. Då hade skulden växt till 30 400 kronor på grund av räntor, samtidigt som hon skulle betala kostnaderna för vräkningsbeslutet. En räkning som landade på 16 000 kronor.
– Att skulden gått upp till över 30 000 på några månader och att jag ska betala till tingsrätten också, det gör ju att det är fullkomligt omöjligt för en människa att betala, speciellt när man bara har en pension. Det är skrämmande alltså, säger hon.
Det var då hon hörde av sig till organisationen "Vid Din Sida" som jobbar för att hjälpa fattiga och hemlösa pensionärer. Organisationen har sitt säte i Stockholm men har många följare på Facebook. När grundaren Jeanette Höglund, som kanske är mer känd som Tunnelbanenettan i kanal 5:s program Tunnelbanan, fick höra om Monicas situation ville hon göra något för att hjälpa henne.
– Jag tänkte att var finns empatin? Jag ville kämpa för henne, säger Jeanette Höglund.
På fredagskvällen skrev hon ett inlägg på organisationens Facebook-sida där hon berättade om Monicas situation och bad människorna i hennes nätverk om hjälp. Samtidigt startade hon en insamling med målet att skramla ihop pengar till Monica.
– Jag vill ju vara våra äldres röst och ansikte. Jag bryr mig inte om allt annat, utan hon ska få bo kvar kände jag, säger Jeanette.
Efter bara 37 minuter var beloppet insamlat och under måndagen kunde Jeanette betala av Monicas skulder.
– Mina följare är fantastiska!
Robert Aldén är chef för trygghet och säkerhet på Stångåstaden. Han vill inte uttala sig specifikt om just Monicas situation men säger att man behandlar alla ärenden utifrån samma regelverk – det som kallas för hyreslagen.
– En hyresgäst ska ha rätt till sitt boende och som hyresvärd ska man inte kunna ställa någon på gatan hur som helst, och det tycker ju vi är fantastiskt bra eftersom det är en väldigt bra grundvärdering. Däremot måste hyresgästen också uppfylla vissa kriterier där det mest basala är att man måste betala för sitt boende, säger han och fortsätter:
– Hyresvärdar agerar olika utifrån hyreslagen gällande sena betalningar men på Stångåstaden agerar vi utifrån att vi vill att människor ska kunna bo kvar. Över tid behöver man dock göra rätt för sig och betala sin hyra.
Enligt Monica är det främst i kommunikationen med bolaget som problemet uppstått. Hon har känt att ingen lyssnat till henne och kunnat hjälpa henne på det sätt som hon behövt.
– Vår ambition är att prata med människor och se hur vi kan hjälpa till och försöka hitta olika lösningar. Ibland är den kontakten lättare, ibland är den svårare, eftersom människor är olika, säger Robert Aldén.
Men när en hyra inte har betalats skickas ärendet alltid över till ett inkassoföretag.
– Om de bedömer att skulden kan regleras genom en avbetalning är det min uppfattning att det brukar gå att lösa. Hur mycket man ska betala i månaden bestäms av inkassoföretaget i samråd med kunden, men de måste sätta en siffra som får skulden att gå nedåt. Målsättningen är ju alltid att skulden ska regleras inom en rimlig tid för allas bästa.
För Monicas del är hon tacksam att Jeanette och organisationen kunde hjälpa henne med skulden. Om Monica får bo kvar återstår att se, men både hon och Jeanette är hoppfulla.
– Jeanette har verkligen ställt upp, det känns verkligen otroligt bra! Och stödet som jag fått på Facebook är också väldigt stort, säger Monica.