Tolkningen: Mc-politikern hade kunnat avsättas direkt

Det är möjligt att den politiska ledningen i Linköping, tvärtemot vad kommunalråden Borg (M) och Cassel (KD) har hävdat, hade kunnat avsätta Lejonfastigheters ordförande Magnus Engström (KD) redan i februari. "Om det finns en grund för det så har kommunfullmäktige möjligheten", säger den biträdande kommundirektören Mikael Borin.

Kommunala aktiebolag råder under både aktiebolagslagen och kommunallagen, men det är aktiebolagslagen som råder när det kommer till styrelseuppdragen.

Kommunala aktiebolag råder under både aktiebolagslagen och kommunallagen, men det är aktiebolagslagen som råder när det kommer till styrelseuppdragen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2022-09-10 17:00

För några veckor sedan avslöjade Acta Publica och Expressen att kristdemokraten från Linköping Magnus Engström, genom sitt engagemang i den kristna mc-klubben Crossroads, hade en koppling till kriminell verksamhet. I februari 2020 publicerade han en bild, på sina sociala medier, där han poserar i en Red Devils-mössa. Red devils är en officiell supportergrupp till Hells Angels, och uppfyller, enligt Acta Publica, EU:s kriterier för grov organiserad brottslighet.

Avslöjandet kom inte som en nyhet för KD:s gruppledare i Linköping Denisé Cassel utan partiet har, sedan slutet av 2020, fört samtal med Magnus Engström och uppmanat honom att lämna mc-klubben och uppdraget i Lejonfastigheter. Sedermera, efter detta, lämnade han mc-klubben men fortsatte som ordförande i det kommunala bolaget.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) fick i sin tur vetskap om Magnus Engströms samröre med mc-klubben Crossroads först i februari 2022. Då hade han, enligt honom, ingen information om några kopplingar till Red Devils och Hells Angels.

Både Niklas Borg och Denisé Cassel har, efter avslöjandet, hävdat att de inte haft någon möjlighet att avsätta Magnus Engström mot hans vilja. "Vare sig partiet eller vi som kommun kan frånta en person ett sådant här uppdrag så länge det inte fallit en dom på minst två års fängelse", sa Niklas Borg i en tidigare intervju med oss.

undefined
Kommunala aktiebolag råder under både aktiebolagslagen och kommunallagen, men det är aktiebolagslagen som råder när det kommer till styrelseuppdragen.

Nu kan vi avslöja att möjligheten i själva verket kan ha funnits. Enligt kommunens juridikenhet faller politiska uppdrag i de kommunala bolagen under aktiebolagslagen och inte kommunallagen. Här råder andra regler och den som tillsätter en styrelseordförande kan, om det bedöms att det finns grund för det, avsätta den samma på bolagsstämman eller kommunfullmäktige.

– Utan att gå in på det här specifika fallet kan jag säga att det ju krävs överväganden i varje enskild situation. Om det enligt politiken finns en grund så är svaret att fullmäktige har möjlighet att göra det, säger biträdande kommundirektör Mikael Borin och fortsätter:

– Normalt, om det rör en förtroendevald i fullmäktige, krävs ett ganska högt straffvärde för att man ska kunna avsätta personen – det står i kommunallagen. Då de kommunala bolagen faller under aktiebolagslagen finns det en annan möjlighet.

Det står inget i lagen om vad som krävs för att avsätta någon?

– Nej det gör det ju inte. I aktiebolagslagen handlar det om ett förtroendeuppdrag som inte är detsamma som att vara förtroendevald. Då grundar sig uppdraget på uppfattningen som i normalt sett ägaren har av situationen, säger Mikael Borin.

Samtidigt vill Mikael Borin poängtera att ingen grundlig juridisk utredning har gjorts.

– Det här är vår tolkning av gällande lagstiftning, säger han.

undefined
"Hade jag känt till det hade jag absolut kunnat agera annorlunda, det hade varit välkommet. Det fanns ingen vilja från vår sida att ha honom kvar", säger Denisé Cassel (KD).

Denisé Cassel, KD:s gruppledare, menar att hon inte kände till möjligheten i aktiebolagslagen utan förutsatte att det var kommunallagen som gällde för de kommunala bolagen.

– Och det är också den informationen som vi har fått till oss. Enligt SKR råder de kommunala bolagen både under aktiebolagslagen och kommunallagen och det är inte helt lätt att veta vilken lag som gäller när, säger hon.

Mikael Borin bekräftar att det råder en blandning mellan två lagar.

– Det är ju kommunfullmäktige som väljer ledamöterna i de kommunala bolagens styrelser och de är nominerade utifrån partitillhörighet, men rent formellt och om man ställer det på sin spets är det aktiebolagslagen som gäller, säger han.

Denisé Cassel kommenterar beskedet så här:

– Anledningen till att vi uppmanade Magnus Engström att lämna mc-klubben och avgå från uppdraget var att det i dialog med polisen framkom att Crossroads förekom i kriminella miljöer. Även om anledningen var att frälsa så var det omdömeslöst. Han lämnade klubben men stannade kvar som ordförande och tyvärr hade jag ingen information om att vi hade möjlighet att gå emot hans vilja. Hade jag känt till det hade jag absolut kunnat agera annorlunda, det hade varit välkommet. Det fanns ingen vilja från vår sida att ha honom kvar.

Men borde du inte ha kollat upp det?

– Det är svårt att agera på information som man inte har. Nu fick vi honom att lämna mc-klubben för över ett halvår sedan och jag tänker att det ändå hade krävts samma process som för förtroendevalda i nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser uppdragen och vi skulle ha behövt få med oss hela kommunfullmäktige, säger Denisé Cassel.

undefined
Efter avslöjandet gav kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) kommundirektören i uppdrag att undersöka möjligheterna att avsätta en ordförande i kommunala styrelser. "Det verkar som att aktiebolagslagen övertrumfar kommunallagen och då verkar det som att möjligheten finns. Det är bra att vi känner till det inför eventuellt framtida behov", säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) poängterar att han, så snart avslöjandet var offentligt, agerade så kraftfullt han kunde.

– När kopplingarna till Hells Angels stod klart för mig reagerade jag väldigt starkt och jag var tydlig både internt och mot media att jag förväntade mig att han skulle lämna sina uppdrag omgående, säger han och fortsätter:

– Det jag kände till då, när det gäller politiska förtroendeuppdrag, var att det krävs en lagakraftvunnen dom på minst två års fängelse för att man ska kunna skilja en förtroendevald ifrån sitt uppdrag – men jag hade ju bara varit med om såna här diskussioner kopplat till nämnd- och fullmäktigeuppdrag. Därför gav jag kommundirektören i uppdrag att undersöka regelverket för bolagsstyrelser.

Enligt Niklas Borg fick han, under torsdagen, information om regelverket.

– Det verkar som att aktiebolagslagen övertrumfar kommunallagen och då verkar det som att möjligheten finns. Det är bra att vi känner till det inför eventuellt framtida behov, säger han.

Kan du i efter hand känna att ni borde tagit reda på det här i februari?

– Nej, inte utifrån den information som jag hade då. Hade jag känt till kopplingarna till organiserad brottslighet är det givet att jag hade agerat så kraftfullt jag bara hade kunnat. Samtidigt, i normalfallet, lägger man sig inte i ett annat partis förtroendevalda – inte förrän det framkommit brottsmisstankar eller liknande.

Beskedet, från kommunens juridikenhet, har fått Socialdemokraternas Elias Aguirre att reagera kraftigt.

– Här har man gett bilden av att det inte har funnits något att göra, att det inte gått att skilja personen från sina förtroendeuppdrag. Samtidigt visar det här, att så fort man fick reda på det, hade man kunnat fatta ett beslut i kommunfullmäktige. Jag får känslan av att man har velat lägga locket på, säger han.

Detta har hänt

För några veckor sedan avslöjade Expressen tillsammans med Acta Publica att KD-politikern tillika Lejonfastigheters ordförande Magnus Engström poserat på bild med en Red Devils-mössa.

I avslöjandet framkom också att Engström tillhört en kristen mc-klubb som, enligt Expressen, visat lojalitet till Hells Angels. 

Dagen efter nyheten valde Engström, efter påtryckningar från det egna partiet, att lämna all politiska uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!