Det konstaterar Erik Åqvist, vd och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Linköping.
– Genom några korta rådgivningstillfällen kan vi eliminera skräcken som många känner för bokföring och redovisning. Och finns den kvar ska man nog överväga att leja ut den delen. Det handlar ofta om ett par arbetstimmar för en revisor. Det bör man kunna avvara i sin budget, säger Erik Åqvist.
Tar emot allaDe allra flesta som söker sig till Nyföretagarcentrum befinner sig cirka ett år före eller efter uppstart.
– I princip alla som har minsta fundering på att starta företag kan komma till oss, vi hjälper till med olika råd, seminarier och nätverk, fortsätter han.
Men räkna med att affärsidén kommer att ifrågasättas. Det hoppfulla ligger i att alla nya företag ofta bär på något som är unikt.
– Man kan inte säga att allt har gjorts tidigare. Det räcker med att man kombinerar idén med något annat så kan den bli jättespännande. Att få se det här hända är det absolut roligaste med mitt jobb som rådgivare!
AvgörandeEn avgörande del i nyföretagandet är startkapitalet. Almi Företagspartner, som är statligt, kan gå in med krediter där banken säger nej.
– Efter krisen 2008 har vi märkt att bankerna räknar allt mer med oss, i takt med att det blir svårare att låna. Vi samarbetar med de flesta bankerna, säger Håkan Landberg finansieringschef på Almi.
Lånet från Almi Företagspartner kan ofta vara avgörande för en investering i både nya etablerade företag.
MogenÄven Almi erbjuder många olika tjänster och rådgivning. För rådgivarna på Almi gäller det också att granska företagsidén noga. Men också att bedöma personen bakom företaget. En av rådgivarna är Faruk Mohic. Han har hand om rådgivning för invandrare.
– Det handlar om att se att det är en mogen, seriös person som också har en klar affärsidé.
Hur mår de blivande företagare som du träffar?
– Det är stor skillnad mellan dem som har jobb och dem som är arbetslösa, vilket de allra flesta är. Även om jag inte fattar beslut så är de som får igenom sitt lån oerhört tacksamma, säger Mohic.