Moderater kräver svar om barnäktenskap

Två moderata kommunalråd kräver svar från Koalitionen om hur Linköpings kommun hanterar barnäktenskap.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-04-04 05:00

Under den gångna veckan har Socialstyrelsen kritiserats för en broschyr som riktar sig till nyanlända med information om Sveriges lagar gällande barnäktenskap. Kritiken, som både kommit från politiker från regeringen – som gav Socialstyrelsen uppdraget – och oppositionen, har lett till att broschyren dragits tillbaka. Diskussionen om hur myndigheterna ska informera om barnäktenskap har dock inte avtagit och nu har de två moderata kommunalråden Niklas Borg och Erik Östman skickat in en så kallad interpellation där de kräver svar från den styrande Koalition för Linköping (S, MP, L) om hur frågan hanteras i kommunen.

Kommunalråden vill ha svar på följande frågor: Vilka åtgärder vidtas när kommunen kommer i kontakt med barnäktenskap? Vilket stöd ges till barn som gifts bort med en vuxen? Känner sig Koalitionen trygg med att den information, de rutiner och de insatser som finns är tillräckliga?

– Det måste vara nolltolerans mot barnäktenskap i Linköping. Det är nödvändigt att vi säkerställer hur kommunens rutiner ser ut när det gäller barn som är utsatta för den här typen av övergrepp, säger Niklas Borg (M).

Hans kollega Erik Östman (M):

– Att som barn vara fri från tvång och sexuella övergrepp borde vara en självklarhet. I vår kommun ska alla barn kunna känna sig trygga och det är viktigt att våra rutiner också säkerställer det. Barnäktenskap är något som vi inte får acceptera eller relativisera bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!