Mobiljättarna är Ericssons fiender

Samsung och Huawei är de största konkurrenterna i tävlingen om 5G-nätet. Det konstaterades vid ett panelsamtal på Ericsson i Linköping.

Lena Miranda, Science Mjärdevi park, Nicklas Johansson, Ericsson och Ulf Aronzon, Ericsson.

Lena Miranda, Science Mjärdevi park, Nicklas Johansson, Ericsson och Ulf Aronzon, Ericsson.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-04-17 19:24

Bakgrunden var ett internt event kring Ericssons forskning och utveckling samt framtidens användning av internet of things (IoT) och 5G. Det avslutades med panelsamtalet inför ett 100-tal utvecklare. Inbjudna var bland annat Lena Miranda från Science Mjärdevi park, Jörgen Svärdh från nätoperatören Utsikt och Niklas Fock, nytillsatt vd för Rise Sics East.

Marie Westrin och David Partain – båda mångåriga ledare inom utveckling på Ericsson – höll i samtalet.

– Samsung och Huawei är stora konkurrenter. Men Samsung är den som just nu ser ut att ta en stor del av marknaden, främst via USA, konstaterade Ulf Aronzon som arbetar med 4G/5G-produkter på Ericsson.

Vilka kunder finns då? Stora industrier med obemannade maskiner, kanske. Men Niclas Fock föreslog ett annat användningsområde:

– Drönare, flygande transporter på låg höjd. Här finns ett stort behov av säker uppkoppling, föreslog han.

Jörgen Svärdh från Utsikt var kort och koncis:

– Där det finns nätanvändare i dag kommer det att finnas behov av 5G, sa han.

Frågan om lokala 5G-nätverk kom också upp, man kan tänka sig ett extremt lokalt nätverk i Mjärdevi för att underlätta forskning och utveckling, eller regionala nät.

– I Sverige har vi byggt upp dagens nätverk på gräsrotsnivå och upp. Det är ovanligt men det gör också att vi ligger topp i Europa. Man kan tänka sig lokala initiativ för 5G, sa Jörgen Svärdh.

Etik och säkerhet är några av de största utmaningarna kring uppkopplade prylar. Lena Miranda ser en svensk konkurrensfördel när den nya europeiska allmänna dataskyddsförordningen, GDPR, träder i kraft.

– I Sverige är vi kända för att följa lagar och regler. Vi kan konkurrera med vår tillit och vår ingenjörskultur. Och skapa säkra IT-lösningar till omvärlden, sa Miranda.

På slutet fick Marie Westrin några oväntade frågor från publiken och panelen:

För 8–9 år sedan sa du att Ericsson är på väg att bli ett mjukvaruföretag, hur lång har det kommit?

– Ganska långt, tycker jag. Vi är på god väg åt det hållet, svarade hon och radade upp olika teknikområden.

Om du fick göra om Ericssons resa, hur skulle du forma utvecklingen?

– Jag skulle satsa hårt på teknikplattformen. Bygga företagets struktur, strategi och ledning baserat på teknik- och ingenjörskultur. Det är vad vi siktar på nu och vi är på väg dit, svarade Westrin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!