Mobiljakt gäller inte bara Pokémon

Tror du att alla jagar Pokemons, alla de som går omkring med blicken stint fäst på mobilen? Inte självklart.De kan också vara djupt engagerade i Linköpings nya stadsvandringar.

Rhyzeliusgården med domkyrkan i bakgrunden.

Rhyzeliusgården med domkyrkan i bakgrunden.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2016-08-13 21:30

De följer helt enkelt Sofia Helin, känd från danska tv-serien Bron och firmen Arn, på en medeltidsvandring. Eller kanske hör de förre stadsantikvarien Gunnar Elfström berätta om stadens arkitektur.

Bara man lyckas hitta stadsvandringarna på Östergötlands museums hemsida är de hur lätta som helst att ta del av. Det finns en QR-kod (som läses med en app i mobilen) och en webbadress att välja på.

Det fiffiga är att man kan välja promenadtempo och tidpunkt helt fritt. Man kan gå vandringarna på riktigt och följa promenadanvisningarna i mobilen, eller så kan man sitta framför datorn i favoritfåtöljen och låta sig guidas runt i staden utan att behöva lyfta en fot.

Du kanske står framför ett av stadens konstverk och inser att du inte vet ett dugg om verket eller konstnären eller platsen eller varför verket placerats just här. Lyssna på skådespelerskan Marie Göranzons guidning i stadens offentliga konst. Du behöver inte börja från början om du inte vill: klicka på just det verk du är intresserad av och du får veta det mesta om just det. Marie Göranzon berättar om 27 konstverk och lyssnar man på alltihop tar det en och en halv timme.

Eller låt skådespelaren Peter Harryson berätta om den moderna stadens tillkomst, från den dramatiska stadsbranden år 1700 som ödelade mycket av bebyggelsen till den moderna stadens födelse.

Det finns fyra rundor än så länge, och i höst lanseras allihop i en version med engelsk speaker. Under vandringen visas bilder, ritningar och filmer som kompletterar det som syns i verkligheten. De här filmerna producerades redan 2009 så några namn på hotell och butiker har ändrats. Själva staden och dess historia är sig dock lik.

– Informationsvärdet är fortfarande väldigt bra, säger Jan Boman som har jobbat med de tekniska lösningar. Vandringarna funkar absolut även nu.

När stadsvandringarna först producerades kunde intresserade användare låna sig en liten dator på länsmuseet för att få med sig guidningen ut på promenad.

– Det blev rätt mycket strul, berättar Marie Ohlsén som är chef för Kulturarv Östergötland som ligger bakom guidningarna.

– Batteritiden var för kort, den som lånade datorn måste lämna något i pant i stället, tekniken kändes gammal och omodern.

Genom att föra över vandringarna till ett nytt format så att de kan nås direkt med mobiltelefonen med hjälp av en webbadress eller QR-kod har de blivit tillgängliga för många fler.

– Nu är de lätta att hitta och det blir lätt att producera och publicera nya, säger Marie Ohlsén.

För så ska det bli. Det nya systemet gör det lätt att skapa nya vandringar. Kulturarv Östergötland har planer på exempelvis en balkongvandring i Linköping, där olika stilar och arkitekturtyper visas.

Förhoppningen är dessutom att andra aktörer ska engagera sig.

– Hembygdsföreningar, säger Jan Boman, och kulturorganisationer. Det är lätt att göra filmer om olika platser, att visa intressanta föremål, jämföra bilder från förr och nu, använda ljud av olika slag. Möjligheterna är obegränsade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om