– Det här kan vara en revolution för matsvinnet i världen. Om vi bara utnyttjar det vi producerar, säg tio procent mer än idag, så är det en enorm förbättring, säger Göran Gustafsson, gruppchef på forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT i Norrköping.
Experter menar att vi nu, efter internet och de smarta telefonerna, står inför nästa tekniska revolution. Den stavas IoT, Internet of Things eller "sakernas internet". Forskare på Linköpings universitet har tillsammans med Acreo Swedish ICT kommit på hur mobiltelefoner kan kommunicera information direkt till papper med tryckt elektronik. Via sensorer i pappret kommer vi snart kunna göra etiketter som känner av till exempel temperatur och gasbildning, och på så sätt se om livsmedlet faktiskt är dåligt eller om datumstämpeln är missvisande.
Men omfattande forskning på sensorer har funnits länge. Det forskarna på i Linköping har kommit på är hur den här tekniken kan kombineras med mobiltelefoner, som kommunicerar med basstationer på en relativt hög frekvens. Med hjälp av en tryckbar diod som teamet tagit fram kan man komma runt problemet.
– Det är en väldigt spännande upptäckt. Nu jobbar vi vidare på att ta den från vetenskaplig till industriell produktion, säger Negar Abdollahi Sani som är doktorand på Laboratoriet för organisk elektronik på Campus Norrköping och huvudförfattare till rapporten där tekniken presenteras.
Dioden, som trycks på papper tillsammans med en antenn, fångar upp energin från mobiltelefonen och kommunicerar tillbaka exempelvis visuell information med hjälp av så kallat elektroniskt bläck. Det blir alltså som en kommunikation mellan pappret och mobilen, en ganska kittlande tanke tycker Magnus Berggren som är professor i organisk kemi vid Linköpings universitet.
– Hittills har vi visat att mobiltelefoner kan kommunicera med pass och sedlar, för att se om de är äkta. Man kan också tänka sig att den här kan revolutionera en rad andra industrier. Till exempel kan man i framtiden kontrollera om andra produkter är äkta, allt från bildelar och parfym till mediciner, säger Magnus Berggren.
De tror att det kommer ta ett bra tag innan varenda papperslapp är uppkopplade till internet.
– Men de första stegen tas nu. Det framtida internet kommer nog se väldigt annorlunda ut än vad det gör idag, säger Göran Gustafsson.