Münchenminnen från en OS-värdinna

Olympiska spelen i München 1972 var dramatiska. Kronsprins Carl Gustaf mötte Silvia och en massaker ägde rum. OS-värdinnan Lisbeth Jordon berättar om sina minnen.

Foto:

LINKÖPING2012-08-04 09:00

I sin ungdom bodde Lisbeth Jordon, numera lärare och Linköpingsbo, i Tyskland. När OS-kommittén annonserade efter värdinnor till sommarspelen i München 1972 sökte hon direkt. Hon intervjuades av en olympiadchef och fick jobbet.

Anställningen inleddes med en tre veckor lång utbildning. De blivande värdinnorna fick lära känna München, samt läsa på om landets geografi och historia.

- Så att vi skulle kunna svara på frågor, säger Lisbeth Jordon.

En av chefsvärdinnorna var Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath, född i Tyskland med rötter i Brasilien.

- Hon var så otroligt vacker och utmärkte sig för att hon var så trevlig och fin, säger Lisbeth Jordon.

Vän med prinsessa

Tysklands värdinnor fick två klänningar, en jacka och en scarf vardera. Samtliga plagg i färgen turkos. De gick runt i publiken och hjälpte åskådarna tillrätta.

Lisbeth Jordon placerades inom ridsporten med uppgift att hjälpa domarna i dressyr och fälttävlan. Det gjorde även prinsessan Kira von Preussen, då 29 år gammal. De jämnåriga kvinnorna fann varandra och blev snabbt goda vänner.

Hennes nyfunna vän hade gott om kungliga bekantskaper, som hon en kväll bjöd in till fest. En av dem var Sveriges kronprins Carl Gustaf.

- Kira sa "det är så konstigt, det går inte att få tag i honom". Senare fick vi veta varför han varit så upptagen. Han hade träffat Silvia, säger Lisbeth Jordon.

Ett år senare blev han kung Carl XVI Gustaf och 1976 gifte sig kungaparet.

Duvor invigde

Hennes bästa minne från OS i München är den soliga invigningen när fredsduvor släpptes i skyn inför 80 000 åskådare. Även avslutningen kommer hon aldrig att glömma.

- Värdinnorna fick åka runt i vagnar och vinka, det var dans och musik. Det var störst på något sätt, säger Lisbeth Jordon.

Men alla minnen från München är inte ljusa. Den 5 september stormade palestinska medlemmar från Svarta september olympiabyn i München. Två israeliska idrottsmän dödas direkt, ytterligare nio togs som gisslan. Kravet var att 234 palestinska fångar skulle friges.

Blodig massaker

- Vi blev väldigt chockade och tyckte att det var otäckt. Det var poliser överallt och vi visste inte vad som hade hänt, säger Lisbeth Jordon.

Spelen avbröts och utegångsförbud utlystes i OS-staden. Israel vägrade förhandla med terrorister. Dagen därpå fördes gisslan till en militär flygplats där de nio israeliska idrottsmännen och tränarna avrättades. Även en västtysk polis och fem terrorister dödades i massakern.

- Högste OS-chefen pratade om att ställa in, men sen bestämde de att spelen skulle fortsätta. Det hade nog varit svårt att avbryta, säger Lisbeth Jordon.

Efter en sorgedag upptogs återigen de olympiska spelen.

Följer OS

Den största sportsliga prestationen i München 1972 stod den amerikanske simmaren Mark Spitz för. Han tog inte mindre än sju guldmedaljer och satte dessutom världsrekord i alla grenar.

Efter sommaren som OS-värdinna har Lisbeth Jordon fortsatt att följa både de olympiska sommar- och vinterspelen.

- O ja, jag tycker mycket om att titta sport, säger hon.

Under åren som gått har den forna värdinnan tagit väl hand om OS-kläderna, som hon fick behålla. Trots att de har betytt mycket tänker hon nu sälja dem till högstbjudande, gärna till en samlare.

- Jag har blivit erbjuden att sälja förut, men då var jag inte redo. Nu är det olympiad, nu tycker jag det är dags, säger Lisbeth Jordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om