Mjölkbönderna: Lämna oss inte!

Uppdrag Gransknings avslöjande är inget avslöjande. Det säger Peter Borring, LRF-ordförande i Östergötland som befarar att tv-programmet i stället ytterligare slår undan fötterna för landets mjölkbönder.

Utrotningshotad. Sveriges mjölkbönder befann sig i djupaste kris samtidigt som Arlas ledning gödslade pengar på lyx.

Utrotningshotad. Sveriges mjölkbönder befann sig i djupaste kris samtidigt som Arlas ledning gödslade pengar på lyx.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

LINKÖPING2016-02-04 11:15

Samtidigt som Sveriges mjölkbönder befann sig i djupaste kris gödslade ledningen medlemmarnas pengar på flott representation och privata inköp, visar Uppdrag Gransknings program. Det handlade om bankett på Grand Hotel, dyra gåvor och taxiresor trots att leasingbilar fanns. Om representation på flotta innekrogar och presentkort för över en halv miljon kronor.

Peter Borring, som har god kontakt med länets mjölkbönder, är dock inte upprörd över det som nu presenterats.

– Självklart är jag bekymrad över den kultur som rådde inom Arlas ledning, men det här är inget avslöjande, säger LRF-basen Peter Borring. Programmen bygger på interna dokument från den utredning som Arlas nya ledning själv startade för två år sedan, så alla fakta är redan kända för oss i branschen.

"Bojkott vore olyckligt"

Det var i samband med att den dåvarande vd:n Christer Åberg slutade som internutredningen tillsattes.

– Den nuvarande ledning, med vd Henri de Sauvage i spetsen, har gjort mycket för att reda upp vad den förra orsakade när det gäller osund konstadskultur, menar Borring.

Han är bekymrad över att Uppdrag Gransknings "gamla" avslöjande ska drabba en redan hårt ansatt näring. Ytterligare slå undan benen för svenska mjölkbönder.

– En bristande tilltro hos konsumenten är det sista vi behöver just nu. Det kan leda till en långt större katastrof än vad den här gamla skandalen gör. En bojkott vore djupt olyckligt.

Sköts Arla fläckfritt nu, menar du?

– Nej. Arla har, som alla stora och globala företag, en mängd utmaningar som de måste bli duktigare på. Arla är en stor aktör som måste fånga såväl marknadens preferenser och konsumenterna som de lokala producenterna. Självklart är det inte helt enkelt, exempelvis när det gäller prissättningen.

Har reagerat starkt

Helena Jonsson som är förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) säger:

– Det här är väldigt olyckligt. Mjölkbönder i hela Europa och inte minst i Sverige har det jättetufft ekonomiskt.

Företrädare för Sveriges Mjölkbönder har reagerar starkt på hur mejerijätten slösat med pengar.

– Här går vi på knäna som mjölkbönder och så gör de så här. Även om det inte är så stora summor så visar det på en nonchalans, säger organisationens ordförande Stefan Gård. Tidigare var tjänstemännen ett verktyg åt mjölkbönderna, men nu är det mjölkbönderna som är ett verktyg åt tjänstemännen. Det är liksom lite bakvänt.

Arlabönder

Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av 12 700 mjölkbönder i sju länder.

I Sverige finns det cirka 3 200 Arlabönder. Arla har drygt 3 800 medarbetare i Sverige och driver elva mejerier.

Arlabönderna står för 70 procent av den svenska mjölkproduktionen och Arla har 50 procent av marknaden för mejeriprodukter.

Från 2012 till 2015 kommer Arlakoncernen att ha minskat sina kostnader med cirka 3,1 miljarder kronor.

(Källa: Arla)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om