Mjölkbonde mot strömmen

När andra mjölkbönder kastar in handduken dubblerar han sin produktion. Med led-lampor som liknar solljus, uteliv fem månader om året och tjocka, mjuka madrasser, utökar Carl-ErikEhrenkrona från 350 till 550 mjölkkor. Därmed blir Hultergård en av Sveriges största ekomjölksgårdar.

Eko. Som ekokalv får man dricka riktig komjlölk och inte pulver som andra kalvar.

Eko. Som ekokalv får man dricka riktig komjlölk och inte pulver som andra kalvar.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-09-18 06:45

När svenska konventionella mjölkbönder lägger ned i rasande takt, gör Hulterstad det motsatta.

– Jag ställde om till ekologiskt redan 1999 och alla sa att det skulle gå åt helvete, säger Hulterstads ägare Carl-Erik Ehrenkrona. Domedagsprofeterna som försökte avråda mig var många, men som revisor i Arla lärde jag känna VD:n Åke Modig och han var bergfast övertygad om att ekologiskt var framtiden. "Konsumenterna vill ha glada kor och om inte Arla ger dem det så kommer någon annan att göra det", sa han.

Med facit i hand tycker han att det var det klokaste beslut han tagit. Men helt lätt var det inte.

– På den tiden fanns inga konsulter som kunde hjälpa en på traven. Man fick liksom uppfinna hjulet själv. Sedermera hittade jag organisationen Ekologiska Lantbrukarna, med många kunniga bönder, där jag numera är ordförande.

I många år drev han gården som ensam ansvarig, med 300 kor och 400 hektar mark.

2007, och efter 40 års bondeliv, tyckte Carl-Erik att det fick vara nog. Han arrenderade ut marken till Anders Johansson och Martin Svensson. De bildade tillsammans Bolaget Svejo AB. Maskiner och djur såldes och Carl-Erik såg framför sig en tillvaro där golf och bridge tog allt större plats.

När Martin Svensson lämnade bolaget 2013 kom familjen Karlsson in i stället. Nu blev Carl-Erik också delägare i bolaget.

Inklusive Carl-Erik är de fem ägare, där Carl-Erik är jordägaren. Kemin mellan honom och övriga fungerar mycket bra och när Ove Karlsson för något halvår sedan ville utöka hakade Carl-Erik på.

– Det är ett teamwork, säger Ove. Vi drar åt samma håll. Anders Johansson är VD och Carl-Erik finansiär, men lägger sig inte i driften, som jag sköter.

Den nya lagården, som under fredagen invigs med 100 gäster där landshövdingen klipper bandet, är det allra senaste i modernt koboende.

Givare styr ledbelysningen och anpassar den efter dagsljuset så att känslan blir så mycket solljus som möjligt, även inomhus. Då mjölkar korna bättre, har SLU konstaterat i studier.

De 60 millimeter tjocka liggmadrasserna består av två lager, ett hårdgummilager och ett mjukt lager som påminner om skumgummi.

Korna har fri tillgång på fullfoder hela dygnet.

Ventilationen består en sensorstyrd långvägg, som öppnar sig helt vid fint väder. Solpaneler kommer senare. Redan nu värms boningshuset upp av korna.

– Tack vare modern teknik har byggkostnaderna gått ned, samtidigt som korna får det allt bättre, säger Ove och Carl-Erik.

För en novis kan ekvationen vara svår att begripa. Varför kastar konventionella mjölkbönder in handduken samtidigt som en ekogård storsatsar?

– Mjölkkrisen generellt beror på en överskottsmarknad. Världen producerar för mycket mjölk, det är därför 30 procent av den konventionella mjölken blir till pulver som används bland annat inom konfektyr, till barnmat och inom kosmetikabranschen, säger Carl-Erik.

Lägg därtill de merkostnader som svenska mjölkbönder utsätts för. Dieselskatt, beteskrav och nej till billiga GMO-produkter. Konkurrensen med mjölkbönder i andra länder haltar. Prispressen ökar.

– Men, säger Carl-Erik, pudelns kärna är ju att konsumenterna är beredda att betala mer för mjölken om den är ekologisk. Därmed kompenseras ekobonden för pålagorna. Arla betalar 40 procent mer för ekomjölken. Kunden betalar 1–2 kronor mer per liter.

Han uppmanar fler mjölkbönder att våga ta steget och lägga om till ekologiskt. Han menar att svårigheten inte ligger i gödsel eller ej, utan sitter i huvudet.

– Det var Arla som skapade ekomjölken. Det är därför de nu är världens största tillverkare av ekomjölk.

Carl-Erik sitter med i regeringens krisgrupp för mjölknäringen.

– Jag har sagt det förr och säger det igen. Att kor inte skulle ha behov av eller vilja vara utomhus är struntprat. Om det bara finns ett bra bete så vill alla kor vara ute.

Vad betyder ekomjölk?

Alla djur går i lösdrift.

50 procent av fodret utgörs av bete, därför vistas de utomhus fem månader om året.

Kalven får stanna hos sin mamma i 1–3 dagar.

Alla kalvar får riktig komjölk, inte pulvermjölk, i tre månader.

Fodret är till 100 procent ekologiskt. Konstgödsel är förbjudet.

Antibiotika ges bara om djuret är sjukt, aldrig i förebyggande syfte.

Inga djur ligger på spalt (djuren trampar ned gödslet i springor i golvet).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om