Senior åklagare Helena Nordstrand, som leder utredningen, vill inte kommentera vad undersökningen av pojken har visat.
– Jag kommer inte att gå in på vad svaret på undersökningen blev, säger hon till Corren.
Corren har tagit del av utlåtandet från Rättsmedicinalverket som är en så kallad paragraf 7-undersökning. Enligt utlåtandet är det inte fastslaget men ”kan misstänkas” att pojken led av en allvarlig psykisk störning vid tiden då de mord som han misstänks för ägde rum. Det kan vara så att han fortfarande är i samma tillstånd.
Den 12 och 13 oktober i år skedde två skjutningar i två bostäder i Stockholm. På natten den 12 oktober sköts en man ihjäl i en villa i Västberga. Natten därpå sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge.
Kort efter den sista skjutningen stoppade polisen en taxi. I bilen färdades en 16-årig pojke hemmahörande i Linköping. I taxin fanns också ett automatvapen och ammunition.
Pojken greps och blev snart misstänkt för de tre morden.
Enligt polis och åklagare har morden kopplingar till den nationella konflikten mellan det kriminella nätverket Foxtrot och andra grupperingar. Ingen av de mördade personerna tycks dock ha haft något med kriminalitet att göra, utan bara bott på adresserna.
Pojken har sedan gripandet suttit häktad och i november begärde senior åklagare Helena Nordstrand, som leder mordutredningen, att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en rättspsykiatrisk undersökning av honom. En sådan utredning pågår I cirka fyra veckor.
Det är ganska vanligt att begära rättspsykiatrisk utredning av misstänkta personer i exempelvis mordutredningar, enligt Helena Nordstrand:
– Gärningen som sådan gör ju att man vill utreda om det finns en allvarlig psykisk störning bakom den. Gärningen i sig är ju så att säga ett tecken på det.
Enligt lag ska en person som konstaterats ha begått brott under påverkan av allvarlig psykisk störning i första hand dömdas till vård, inte fängelse. Om brotten har ett högt straffvärde kan domen bli fängelse i alla fall.
Om brottsutredningen leder till att 16-åringen blir åtalad för mord, och om domstolen anser honom skyldig, så kan rätten behöva en fullständig rättspsykiatrisk undersökning som underlag innan man avgör påföljd. En person som har en allvarlig psykisk störning när domen kommer kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård.