Misstänkt har hört av sig till polisen

Vid 19-tiden på måndagen utbröt ett större gängbråk i Lambohov. Det blev starten på en orolig kväll och natt med larm om skottlossning och en anlagd butiksbrand.

Foto:

Linköping2015-06-30 10:15

Enligt polisen ska det ha varit två större gäng som drabbade samman på Rättaregatan i Lambohov. Flera personer såg vad som hände och polisen larmades till platsen.

– Man har slagits med tillhyggen och det finns en person som är skäligen misstänkt för grov misshandel, säger polisens utredningsbefäl Claes Solid.

Vad som utlöste bråket var ännu på tisdagen oklart.

– Vi har en tanke om att det är ett gängrelaterat bråk, men vilka gäng som kan vara inblandade vill jag inte gissa på.

Enligt uppgift till Corren ska bråket ha börjat på en pizzeria i stadsdelen och oroligheterna fortsatte under kvällen. Vid 21-tiden upptäckte poliser som stannat kvar i Lambohov att det börjat brinna i livsmedelsbutiken Coop. Butiken fick omfattande skador. Polisen misstänker att branden var anlagd och en anmälan om mordbrand är upprättad.

– Enligt anmälan blev det en fullt utvecklad brand med stora egendomsskador. Det är avspärrat för teknisk undersökning. Vi får se hur omfattande branden var.

Polisen misstänker att det finns ett samband mellan branden och bråket tidigare under kvällen.

– Men hur det sambandet ser ut är för tidigt att svara på, säger Claes Solid.

Hörde skottlossning

Under natten till tisdagen fortsatte den dramatiska händelseutvecklingen. Strax före klockan 01.00 hörde ett flertal personer smällar som de uppfattade som skottlossning. Ett vittne, som Corren varit i kontakt med, hörde först enstaka skott som följdes av en längre tystnad. Sedan hördes fyra skott i tät följd. Vittnet uppfattade att skotten avlossades på T1-området. Vittnen har även ringt polisen och berättat om skottlossning i området kring Universitetssjukhuset.

– Vi har uppgifter om skottlossning vid T1 och US. Men det är ännu så länge inte bekräftat. Vi har inte hittat några hylsor. Men uppgifterna finns och vi kommer att undersöka saken i dag, tisdag, säger Claes Solid.

Under natten kraftsamlade polisen i ett försök att stävja oroligheterna. Polisen inriktade sig även på att försöka gripa den man som av vittnen pekats ut som gärningsman vid bråket i Lambohov. Maskerade poliser slog till mot två adresser i centrala Linköping; dels mot en butikslokal på Djurgårdsgatan och dels mot en lägenhet på Drottninggatan. Corren har talat med ett vittne som såg när polisen slog till i området:

– Jag såg fyra, fem maskerade män som försökte bryta sig in. Jag blev jätterädd och trodde det var inbrottstjuvar så jag ringde polisen som då berättade att det var en husrannsakan.

Polisen slog in ytterdörren och stormade lägenheten. Men den person som de sökte var inte där.

Enligt vittnet tillkallade polisen en bärgningsbil som transporterade bort en personbil.

Överlämnade sig själv

Under tisdagsmorgonen fortsatte polisen att söka efter den misstänkta gärningsmannen.

– Vi letar efter den här personen och eventuella tillhyggen som kan ha använts i samband med bråket i Lambohov.

Men så under förmiddagen fick polisen ett samtal – från den eftersökte personen själv.

– Jag sa till honom att det är lika bra att du kommer in till stationen och det gjorde han. Han sitter nu anhållen, skäligen mistänkt för grov misshandel, säger Claes Solid.

Personen, som är född på 80-talet, är sedan tidigare känd av polisen. Det är oklart vilken inställning han har till misstanken.

Polisen vet ännu inte vem personen som blev misshandlad med tillhygge är.

– Vi utgår från att personen blev skadad på ett eller annat sätt. Men eftersom vi inte vet vem målsäganden är så vet vi inte om personen har blivit skadad.

Polisen har inga uppgifter om att någon skadad sökt sig till US för att få vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!