Misstänkt föremål lamslog Tannefors

Ett misstänkt farligt föremål lamslog Tannefors på fredagen. Polisen och det nationella bombskyddet kallades till en adress på Nya Tanneforsvägen. Senare på eftermiddagen konstaterades att föremålet var ofarligt.

Nationella bombskyddet använde sig av en bandgående robot när man undersökte det misstänkta föremålet i Tannefors.

Nationella bombskyddet använde sig av en bandgående robot när man undersökte det misstänkta föremålet i Tannefors.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2019-08-23 17:23

Polisen fick larmet klockan 07.39 och kunde då inte utesluta att det handlade om ett farligt föremål.

Det gjorde att man tämligen omgående spärrade av fyndplatsen kring Nya Tanneforsvägen, samt i riktning mot Stångån, via Loftgatan och Åkersbergsgatan.

Här finns en blandad bebyggelse i form av flera flerfamiljshus och egna villor.

Utmed det avspärrade området finns dessutom ett flertal butiker och i dess omedelbara närhet också en vårdcentral och en förskola.

Oron bland de boende spred sig snabbt och vid Montessoriförskolan Barnen hus, som är belägen strax utanför den avspärrade platsen, tog man själva beslutet att evakuera barnen och personalen från byggnaden.

Polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården ryckte ut med flera enheter och framme vid platsen konstaterades att det rörde sig om ett föremål som låg helt öppet i närheten av Nya Tanneforsvägen 44 och att det verkade vara hemmagjort.

Fotografier skickades till det nationella bombskyddet som inte kunde avfärda fyndet som ofarligt, utan beslutet blev att man ville kontrollera det på plats.

I väntan på denna insats utökade polisen sina avspärrningar, samtidigt som Tannefors stängdes av för all fordonstrafik, i riktning från Drottningbron.

Strax före klockan tio gjorde polisen bedömningen att avspärrningarna skulle gälla i första hand minst fyra timmar och i samband med detta hade bostäderna på Nya Tanneforsvägen 40 A, B och C samt Nya Tanneforsvägen 44 evakuerats på boende.

Bara en stund senare utrymdes även Nya Tanneforsvägen 42, 46 och 48 samt Åkersbergsgatan 11 A, 11B, 12A, 13 och 14.

Det nationella bombskyddet anlände till Tannefors strax efter klockan 11 och efter att ha överlagt hur arbetet med att undersöka föremålet skulle genomföras beslutade man att använda sig av en bandgående robot.

Omkring tre timmar senare kunde bomskyddet konstatera att det rörde sig om ett ofarligt föremål varför hela operationen blåstes av.

Samtidigt hävdes avspärrningarna och de boende kunde återvända till sina hem.

– En sådan här handling väcker stor frustration, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund som inte utesluter att händelsen i Tannefors iscensattes för att skapa en ökad oro hos allmänheten, kopplat till sprängningen på Ådalagatan och explosionen på Garnisonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!