– Eftersom att ägaren till fordonet har mycket skulder sedan tidigare har vi rätt att beslagta bilen enligt bilmålvaktslagen, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.
Enligt Transportstyrelsen är en bilmålvakt en person som står som ägare för någon annans fordon. Det innebär att fordonets verkliga ägare inte har betalningsansvar för skatter och avgifter. Bilmålvaktslagen är en lag om rätten att ta fordon i anspråk om vissa skatter och avgifter inte är betalda. Bilen ska då vara felparkerad på statlig eller kommunal mark. Polisen kan däremot inte beslagta fordonet om den står på privat egendom. Det krävs också att fordonets ägare ska ha felparkeringsskulder på mer än 5 000 kronor.
När en bil beslagtas enligt bilmålvaktslagen körs den till en uppställningsplats. Ägaren står för kostnaden av fordonsflytt och uppställning, bilen säljs på auktion. Om fordonet ska hämtas ut av ägaren måste alla skulder vara betalda. Kronofogden kan ta fordonet i anspråk. Om inte bilen hämtas ut tillfaller den staten.
Enligt Björn Öberg är det inte vanligt med bilmålvakter i Östergötland.
– Det är inte jättevanligt, men vi hade ett liknande ärende i Finspång för några veckor sedan.
Enligt de senaste uppgifterna från Transportstyrelsens vägtrafiksregister (oktober 2016) uppfyllde 151 personer kriterier för att vara potentiella bilmålvakter i Sverige.