Det säger Susanne Lindbro, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Östergötland.
Enligt henne, matchar olika branschers behov av kompetens inte riktigt den kompetens som de inskrivna på Arbetsförmedlingen har.
I september skrev sig 506 nya arbetssökande in på Arbetsförmedlingen i Linköping, vilket är 15 procent mer än i september förra året. Under samma månad fick 388 inskrivna arbetssökande jobb, vilket är 22 procent färre än i fjol.
Under pandemin har antalet personer som har varit utan arbete 24 månader och längre, ökat i Linköping och den ligger på samma höga nivå trots att arbetslösheten som helhet har sjunkit. Arbetslösheten i länet är fortfarande högre än riksgenomsnittet, så som det var under de senaste tre åren.
Trots det är det svårt att hitta folk till de branscher som behöver personal och det gäller också jobb som inte kräver en mångårig utbildning.
Livsmedelsföretaget HKScan är ett av många företag som ständigt behöver personal. Ofta rekryteras personalen från utlandet och för att kunna anställa personal från Sverige startar Arbetsförmedlingen tillsammans med Scan en styckarutbildning vid årsskiftet.
Scans anläggningschef, Dana Sharif, önskar att den svenska livsmedelsstrategin prioriteras högre än hittills. Och att de ansvariga för utbildningar även tar hänsyn till livsmedelsindustrins behov.
Det är något som både Susanne Lindbro på Arbetsförmedlingen och Åsa Ridne, ansvarig för kommunens vuxen- och gymnasieutbildning i Linköping också vill kunna lösa.
– Det pågår olika insatser, men, tyvärr, intresset är lågt, både hos ungdomar och hos vuxna arbetslösa. Den grupp som står långt utanför arbetsmarknaden är ingen homogen grupp utan det finns olika problem varför det är svårt för den enskilde i gruppen att få ett jobb, säger Åsa Ridne.
Susanne Lindbro kommer med ett konkret tips till arbetsgivarna:
– Sök samarbete med Arbetsförmedlingen. Många företag, känner tyvärr inte till att AF kan ordna skräddarsydda utbildningar utifrån arbetsgivarens behov. Men ibland kan det vara svårt. Även om en person kan gå en yrkesutbildning så saknas kanske tillräckliga kunskaper i svenska för att de ska kunna tillgodogöra sig de teoretiska delarna av utbildningen. Då kan i en del fall yrkessvenska bli aktuell som en insats.