Ett noggrant rekryteringsarbete med referenstagning är a och o vid en rekrytering, säger arbetsrättschefen Tomas Björck på Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– Ja, av tradition är det så det fungerar. Sen finns det ju vissa yrken där det finns krav på att visa upp registerutdrag – men det svarar ju bara på vissa frågor, säger han.
Registerutdrag visar enbart om en person har dömts för brott. Har personal misskött sig finns informationen sällan tillgänglig för andra utanför en organisation.
SKR har inga generella råd till sina medlemmar hur de ska agera när det kommer till misskötsel eller lämplighet hos personal. De tar bara ställning i frågan generellt om det finns ett konkret lagförslag att förhålla sig till – hantering av personal är upp till varje enskild arbetsgivare att bedöma utifrån de förhållanden som råder.
– Om en anställd har fungerat mindre bra på en arbetsplats behöver det inte per automatik innebära att det kommer bli på samma sätt hos en ny arbetsgivare, poängterar Tomas Björck.
Men han ser ändå svårigheter för arbetsgivare att skapa sig en riktig bild av personal som ska anställas eller är anställd. SKR bekräftar att det också i vissa fall kan vara så att en tidigare arbetsgivare "vill bli av med en anställd" och därför inte nämner eventuella problem när referenser ges. Det kan också vara så att arbetsgivare och anställd gjort upp genom "uppsägning på egen begäran" för att undvika en avskedan i CV:t.
– Det finns ju inget system där arbetsgivare pratar med varandra eller en "svart lista". Sen är det klart att misskötsel kan dyka upp som allmän kännedom och vid nån tidpunkt kommer oftast sånt fram. Det blir självreglerande på sikt, säger han.
Vad tänker du om en situation där en person fått avsluta sin tjänst på grund av misskötsel på ett ställe men ändå kan arbeta vidare inom samma område på en annan arbetsplats?
– Det kan ju vara så att man redan är anställd i kommunen och har haft flera jobb på deltid, då kan man säga att den misskötsamhet som man gjort sig skyldig till hos en arbetsgivare inte har någon betydelse i andra anställningsförhållanden. Det går inte att avsluta en anställning för att någon misskött sig hos någon annan, man måste ju visa att det funnits misskötsamhet i den anställning som man själv är part i.