Strömmer om Linköpingssprängningen: "Helt hänsynslöst"

Sprängningen i Linköping är en brutal bekräftelse på de kriminella gängens stora våldskapital. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Corren – efter en pressträff om den senaste tidens många sprängdåd.

Justitieminister Gunnar Strömmer kallade till pressträff under torsdagen, efter sprängningen i Linköping. "Vi måste flytta fram positionerna rejält", säger han.

Justitieminister Gunnar Strömmer kallade till pressträff under torsdagen, efter sprängningen i Linköping. "Vi måste flytta fram positionerna rejält", säger han.

Foto: Anders Wiklund/TT

Linköping2024-03-07 15:42

Knappt elva timmar efter nattens explosion i Linköpingsstadsdelen Johannelund kallade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till pressträff i Rosenbad. Med sig hade han Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Ämnet var den senaste tidens många sprängningar i Sverige – och åtgärder för att stoppa utvecklingen.

– Under de senaste dygnen har vi sett exempel på de kriminella nätverkens brutala gärningar. Senast nu i natt i Linköping. Det som nu sker verkar vara, som polisen har befarat, ett resultat av att kriminella går igenom förundersökningar som har blivit offentliga när åtal väckts. Till alla er som drabbats av sprängningar de senaste dygnen vill vi säga: Ni står inte ensamma i det här, hela samhället står bakom er. Vi kommer att göra allt vi kan för att trycka tillbaka det grova våldet, sa Gunnar Strömmer.

undefined
"En brutal bekräftelse". Så beskriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) torsdagens sprängning i Linköping.
undefined
Pressträffen hölls knappt elva timmar efter sprängningen i Linköping. Gunnar Strömmer (M) och Carl-Oskar Bohlin (M) presenterade nya åtgärder för att förhindra sprängningar.

En av de åtgärder som presenterades handlar just om polisens förundersökningar. I dag blir dessa offentliga när åtal väcks – något som kriminella, enligt Gunnar Strömmer, har utnyttjat för att planera hämndaktioner. En utredning ska, till sommaren, komma fram till när en förundersökning bör bli offentlig. En annan utredning, som nu tillsätts, ska se över lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE). Regeringens mål är också att, före sommaren, ta fram nya regler som underlättar för hyresvärdar att vräka kriminella hyresgäster.

En stund efter pressträffen, på torsdagseftermiddagen, når vi justitieminister Gunnar Strömmer för en längre intervju om torsdagens sprängning i Linköping.

– Först och främst tänker jag på de som drabbades av den här sprängningen. Att behöva vakna upp till en brutal sprängning och drabbas av detta i sitt eget hem innebär ett enormt intrång i människors frihet, trygghet och integritet som inget anständigt samhälle kan acceptera. Sen blir det för mig en väldigt brutal bekräftelse på det stora våldskapitalet som de kriminella nätverken besitter och som de är beredda att använda på ett sätt som är helt hänsynslöst mot oskyldiga människor. Vi måste flytta fram positionerna rejält, säger Gunnar Strömmer.

undefined
Aldin Hegic som bor mitt emot det sprängda huset sopade undan glassplitter från sin tomt.

I det här fallet hade polisen en väl synlig kameraövervakning vid adressen. Är det ett underkänt betyg för kameraövervakning som förebyggande åtgärd?

– Det återspeglar väl bara att det är en väldigt svår uppgift att förebygga och förhindra våldsdåd. Samtidigt tar jag fasta på att polisen under det senaste året förhindrat rekordmånga skjutningar och sprängningar – men det här är en kamp och alltför ofta räcker inte det omgivande samhällets insatser till för att förhindra de här brotten. Min slutsats av det är att det behövs ännu mer av kameror, effektivare verktyg och mobilisering från samhällets sida.

Det är fler adresser som kameraövervakas i Linköping. Vad vill du säga till de personer som nu är oroliga för hämndaktioner vid deras bostad?

– Det är inte kameran som är problemet utan problemet är att det finns kriminella som polisen antingen vill hålla borta från adressen eller bevaka. Såna här insatser görs ju för att öka tryggheten. Samtidigt förstår jag också att människor kan ställa sig frågan hur det kan vara möjligt att en person, som är djupt involverad i kriminella nätverk och innebär en risk för andra, får bo kvar. Därför har vi nu ett lagförslag som vi kommer lägga på riksdagens bord under våren som gör det enklare för hyresvärdar att vräka kriminella hyresgäster.

undefined
Enligt Gunnar Strömmer (M) lägger regeringen nu fram ett lagförslag som ska göra det enklare för hyresvärdar att vräka kriminella hyresgäster. Anhöriga, som riskerar att utsättas för hämndaktioner, omfattas inte.
undefined
Sprängningen i Johannelund inträffade strax innan klockan 01.00 under natten mot torsdag.

Varför har inte det, tillsammans med problemet att förundersökningar används för att planera hämndaktioner, åtgärdats tidigare?

– Om mycket av det vi nu gör hade varit på plats för tio år sedan hade vi varit i ett annat läge i dag, men nu är vi där vi är och då får vi försöka göra allt vi kan för att vända utvecklingen, säger Gunnar Strömmer.

Nu har det varit många sprängningar på kort tid, trots de åtgärder som regeringen vidtar. Ser du det som ett misslyckande?

– Det bekräftar för mig att det här är en kamp mellan det goda samhället och de kriminella och vi måste flytta fram positionerna för att ha en chans att trycka tillbaka brottsligheten och vända utvecklingen. Det kommer att ta tid men kommer att gå om vi är beredda att göra rätt saker. Vi måste göra det på flera fronter. Vi måste slå undan den ekonomiska basen som driver brottsligheten och bryta rekryteringen av barn och unga in i de kriminella nätverken. Det är stora och svåra problem.

Karta: Johannelund, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!