Morgan Johansson menar att trygghet är solklara temat i valrörelsen 2018.
– Vi har överskott i statsfinanserna, alla vet att arbetslösheten har gått ned och då kommer andra frågor som man känner oro för upp, säger han.
Enligt honom är ett gott samarbete mellan kommun och polis det viktigaste i arbetet emot brott och kriminalitet. Efter fikan på Stadsmissionens café kunde ministern konstatera att Linköping lyckats bra med samarbetet.
– Det här gav en väldigt positiv och ljus bild av hur situationen är, säger Johansson.
För att öka tryggheten för invånarna i Linköping har kommunen anställt åtta nya trygghetsväktare som sedan den 1 juni har socialiserat i Ryd, Skäggetorp och city om kvällarna. Att ovan nämnda stadsdelar fått särskilda väktare grundar sig i en undersökning från stiftelsen Tryggare Sverige som slog fast att det är här som kommunens invånare upplever mest otrygghet.
På plats under fikan var bland annat polisen Kenth Almroth. Han förklarar att trångboddhet gör att många unga inte har plats att umgås hemma och istället ses ute, och att risken då ökar att man hamnar i trubbel. Almroth betonar vikten av att poliser och trygghetsväktare är kontaktskapande med unga och andra som är ute om kvällarna.
– Har man en förmåga att socialt spela på rätt tangenter och visa att "jag är här för dig och jag är här för ditt bästa" så vinner man successivt över dem, säger Almroth.
Trygghetsväktaren Tom Funkvist förklarar att de med sin närvaro minskar brott och bråk. Händer något är de snabba med att ringa polis eller 112. Funkvist har länge arbetat i Skäggetorp där han känner många som rör sig ute om kvällarna.
– Det finns ofta en bild av att ett ungdomsgäng som står någonstans kan vara obehagliga. Men de är hur trevligt som helst och många grabbar är väldigt bra, säger han.
Morgan Johansson tror att trygghetsväktarna fyller en viktig funktion.
– Känner man tillit i grunden för den som brukar vara på plats så är det också lättare att öppna sig och prata om de problem som kan finnas, säger han.
Ännu har kommunen inte utvärderat effekterna av de nya trygghetsväktarna, men den generella uppfattningen runt fikabordet är att människor faktiskt känner sig tryggare med dem. Kristina Edlund (S) menar att "se en uniform" i sig leder till en tryggare känsla.
– Det har under sommaren varit positivt. Vi får höra från allmänheten att "Det är kul att ni går här" och "Åh gud, det känns så tryggt", säger Tom Funkvist.