S vill öronmärka bostäder för våldsutsatta kvinnor

Tre lokala åtgärder, i syfte att förbättra för våldutsatta kvinnor, presenterades när justitieminister Morgan Johansson (S) var i Linköping. "Jättebra, men man måste satsa mer resurser i skolan", säger Elisabeth Algborn från den lokala tjej- och kvinnojouren.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Socialdemokraternas gruppledare i Linköping Kristina Edlund presenterade under onsdagen tre lokala förslag på åtgärder för att förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Socialdemokraternas gruppledare i Linköping Kristina Edlund presenterade under onsdagen tre lokala förslag på åtgärder för att förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-06-01 16:43

Efter en förmiddag på Nationellt forensiskt centrum (NFC) kliver justitieminister Morgan Johansson ut ur polishuset i Linköping. Bara ett stenkast därifrån står Kristina Edlund, partiets gruppledare i Linköping, redo att inleda en presskonferens. Tillsammans tar de ett grepp om mäns våld mot kvinnor.

undefined
Samtyckeslagstiftningen är enligt Morgan Johansson (S) ett exempel på att Socialdemokraternas åtgärder mot mäns våld mot kvinnor får effekt. "Lagstiftningen har gjort att antalet åtal för våldtäkt har ökat med 80 procent", säger han.

– Från regeringen har vi, under de senaste mandatperioderna, haft två prioriteringar i kriminalpolitiken. Det ena är gängkriminaliteten – och det andra är mäns våld mot kvinnor. Det är ett pågående våld som vi måste jobba aktivt mot, säger Morgan Johansson.

De förslag på åtgärder som partiet presenterade under onsdagen utgår från våldsutsatta kvinnors boendesituation i Linköping. S föreslår att kommunen öronmärker ett antal akutlägenheter för kvinnojourerna – lägenheter som är fullt utrustade och inredda. De föreslår också att en del av socialtjänstens bosociala stödkontrakt omfördelas till samma kvinnojourer samtidigt som kravet på att vara fri från betalningsanmärkningar tas bort för våldsutsatta kvinnor.

undefined
"De förebyggande insatserna angående mäns våld mot kvinnor hittar vi i skolorna, på fritidsverksamheterna och till viss del i socialnämnden. Vi är flera som behöver jobba för att långsiktigt vända den här trenden. Vi måste orka med det förebyggande arbetet parallellt med de brottsbekämpande åtgärderna", säger Kristina Edlund.

Till sist vill partiet utreda möjligheten för en så kallad "bo kvar-garanti" hos Stångåstaden. En garanti som skulle innebära att hyreskontraktet överlåts till den våldsutsatta personen när dess partner döms.

– Utgångspunkten måste alltid vara att det är mannen som ska flytta och inte kvinnan, säger Morgan Johansson.

Under 2021 polisanmäldes cirka 29 200 misshandelsbrott mot kvinnor – en siffra som, trots S åtgärder genom åren, har varit relativt konstant. I 81 procent av anmälningarna var gärningspersonen bekant med offret.

undefined
Det råder bostadsbrist i Linköpings kommun. Därför vill Morgan Johansson och Kristina Edlund (S) att kommunen avsätter akuta stödlägenheter åt kvinnojourerna.

Ser du det som ett misslyckande?

– Nej, det jag trots allt ser är att polisen och åklagarmyndigheten har mycket större resurser idag än de hade tidigare. Sedan är det inte slut där, det krävs fler reformer, och en av de viktigaste delarna är vår översyn av umgängesrätten, säger Morgan Johansson.

– Alldeles för många kvinnor vittnar om att de, tillsammans med sina barn, lever under hot från sin tidigare partner. Samtidigt ska mannens umgängesrätt upprätthållas vilket ökar risken för att deras boende röjs. Min inställning är att en våldsam man inte bara är en dålig make utan också en dålig pappa, fortsätter han.

undefined
Under onsdagsförmiddagen besökte justitieminister Morgan Johansson bland annat Nationellt forensiskt centrum. "De ökar och expanderar sin verksamhet väldigt kraftigt", säger Morgan Johansson.

Men kärnan till problemet, att män utövar våld, hur löser ni det?

– Jag tror att det startar när barnen är små, och handlar om de normer som förmedlas vidare via förskola och skola. Den frågan måste vi ta i mycket mer offensivt, säger Morgan Johansson.

Elisabeth Algborn är kurator på kvinnojouren Ellinor och tjejjouren Beata i Linköping. Enligt henne är behovet av akutlägenheter stort samtidigt som regelerna kring betalningsanmärkningar, vid stödkontrakt, är ett problem. När det gäller "bo-kvargarantin" poängterar hon att det förutsätter att partnern döms, vilket kan ta lång tid.

undefined
Elisabeth Algborn, kurator på kvinnojouren Ellinor och tjejjouren Beata i Linköping, tycker att förslagen är bra men ser samtidigt att politiken behöver att lägga mer av resurserna i skolorna och på arbetet med att förändra attityder och normer.

– Det viktigaste ur vårt perspektiv är att det måste finnas stöd för kvinnorna i uppbrottsprocessen, för att de ska orka att hålla fast vid sitt beslut, och där är boende en del, säger Elisabeth Algborn och fortsätter:

– Samtidigt känner vi att det görs för lite i det förebyggande arbetet. Det måste satsas mer resurser i skolorna – på arbetet med attityder och normer. När vi är ute i skolor i dag ser vi att det inte har hänt särskilt mycket i hur killar och tjejer pratar om och med varandra.

Mer om S-förslagen

Ett av förslagen innebär att en del av kommunens bosociala stödkontrakt skulle omfördelas och öronmärkas för kvinnojourerna. Stödkontrakten ingår inte i den ordinarie bostadskön och är till för de utsatta grupper i samhället som har svårt att få boende på grund av andra orsaker än allmän bostadsbrist. Ansökan görs hos social- och omsorgsförvaltningen. Förvaltningen kan också, förutom att erbjuda hjälp med boende, ge andra stödinsatser.

Källa: www.linkoping.se

Karta: Garnisonen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!