Ministern om upploppen: "Det är alldeles fruktansvärt"

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) klev in på campusområdet i Linköping bara dagar efter det våldsamma upploppet i Skäggetorp. "Jag är verkligen upprörd", säger hon.

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) besökte under tisdagen det nya studenthuset vid Campus Valla i Linköping. Ett studenthus som hon var med och beslutade om då hon innehade rollen som styrelseordförande för universitetet.

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) besökte under tisdagen det nya studenthuset vid Campus Valla i Linköping. Ett studenthus som hon var med och beslutade om då hon innehade rollen som styrelseordförande för universitetet.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-04-19 17:39

Hennes besök vid Linköpings universitet under tisdagen hade egentligen andra orsaker än påskhelgens kaosartade scener i Linköping. Vid lunchtid presenterade hon regeringens vårbudget i Norrköping. Senare på eftermiddagen tog ministern chansen att besöka det nya studenthuset på Campus Valla. Ett studenthus som hon, i rollen som styrelseordförande för universitetet, var med och beslutade om.

undefined
Marina Geijer, studieadministrativ direktör på Linköpings universitet, höll utbildningsminister Anna Ekströms (S) rundtur i det nya studenthuset på Campus Valla.

– Den här byggnaden känns faktiskt lite som en bebis för mig och det är verkligen jättekul att få se hur den har blivit i verkligheten, säger Anna Ekström när vi, mitt i ett fullspäckat schema, får en kort pratstund med henne.

Vad säger du om upploppen i Linköping?

– Det är alldeles fruktansvärt. De som ger sig på våra poliser ger sig på hela vårt demokratiska öppna samhälle. Vi i Sverige har en långt gående yttrandefrihet och den som utnyttjar yttrandefriheten ska alltid vara beredd på att få kraftfulla motargument – men vi kan aldrig någonsin acceptera den här typen av våldsutövning.

– I dag har jag mötts av en otrolig bestämdhet från människor som menar att upploppen inte ska få definiera Linköping och Norrköping. Det här är en möjlighet för oss alla att visa att samhället är starkare än gängen, att vi inte vill ha det så här.

undefined
Trots att de våldsamma upploppen inte var orsaken till Anna Ekströms (S) besök i Linköping var det många diskussioner som handlade om just dem. "I dag har jag mötts av en otrolig bestämdhet om att upploppen inte ska få definiera Linköping och Norrköping", säger utbildningsministern.

I efterdyningarna av de våldsamma upploppen i Linköping har polisen, från olika håll, fått kritik för sitt agerande. Beslutet att ge den högerextrema partiledaren Rasmus Paludan tillstånd att demonstrera har också ifrågasatts.

– Jag är stolt över att vi nu har fler poliser i Sverige än någonsin förut och att vi fortsätter att bygga ut utbildningen. Sedan, när det gäller hur polistaktiken har hanterats, är jag fel person att göra en bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi måste ha ett starkt och kraftfullt rättsväsende som kan beivra den här typen av händelser.

Var det rätt eller fel att ge Paludan tillstånd?

– Vilka som ska få tillstånd är en fråga för polisen och som minister får jag inte uttala mig om polisens myndighetsutövning.

undefined
I ett fullspäckat schema, som innehöll en rundvandring i det nya studenthuset på Campus Valla, fick vi en kort pratstund med utbildningsministern. För att bryta våldet och gängkriminaliteten är skolan nyckeln menar hon. "Det är där som våra barn har möjligheten att välja ett bättre liv".

Ser du några omedelbara åtgärder som regeringen måste vidta?

– Vi måste fortsätta att satsa på vårt rättsväsende men också på ett samhälle som är starkt och som erbjuder barn och unga ett bättre alternativ än gängen.

När vi har intervjuat lokala politiker från samtliga riksdagspartier om våldet och gängkriminaliteten i Linköping är det många som säger att skolan är nyckeln för att bryta utvecklingen. Håller du med?

– Ja, skolan är nyckeln. Det är där som våra barn och unga får chansen att välja ett bättre liv, säger Anna Ekström och fortsätter:

– Det bästa som vi kan göra är att se till att skolan verkligen är en skola. Att det är kunskap och bildning som är högsätet och att det finns tillräckligt med resurser och välutbildade vuxna.

undefined
Universitetets rektor Jan-Ingvar Jönsson (till höger) var en av personerna som välkomnade Anna Ekström (S) vid Liu.

Har arbetet med att ge skolan de här förutsättningarna brustit?

– Under tiden då vi har haft en S-ledd regering har vi ökat resurserna och antalet anställda i skolan tydligt.

Hon medger att skolan måste bli bättre på att fånga upp barn och unga som riskerar att hamna snett.

– Det är ett problem att eleverna får stöd för sent, snarare i nian istället för ettan. Där måste den svenska skolan ändra ordningen.

Innan ministern måste vidare på sitt Liu-besök lovar hon att regeringen kommer att jobba för en stärkt likvärdighet i skolan, men också fler poliser, socialsekreterare och lärare i landets utsatta områden.

Mer om Anna Ekström

Anna Ekström är utbildningsminister i statsminister Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering. År 2013 utsågs hon till ordförande för Linköpings universitets styrelse. Under tiden som ordförande var hon bland annat med och fattade beslut om det nya studenthuset vid Campus Valla som stod klart under 2019. Under tisdagen besökte utbildningsministern studenthuset för första gången men uttalade sig också om påskhelgens våldsamma upplopp i bostadsområdet Skäggetorp.

Karta: Studenthuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!