På lördagen besökte äldreminister Lena Hallengren Ekbackens vårdboende i Linköping. Avsikten var att prata med de boende och berätta om en ny proposition, som innebär att kommuner kan erbjuda hemtjänst till äldre utan en omfattande tids- och personalkrävande behovsprövning.
– Jag ser det framför allt som en framgång för Linköpings äldre, säger Mikael Sanfridson, kommunalråd (S) med ansvar för sociala frågor i Linköping.
En långdragen utredning har föregått det förslag som regeringen lade i höstas om att förenkla möjligheterna att få hemtjänst.
För cirka 20 år sedan införde Linköpings kommun just en sådan modell.
De äldre och deras anhöriga fick styra hur mycket hemtjänst de fick, utifrån sin egen uppfattning om behovet. Vårdtagaren kunde vända sig direkt till en godkänd utförare i stället för att behovet först skulle utredas av en biståndshandläggare.
Men lagstiftningen om detta var oklar och IVO godkände inte arbetssättet. En dom i kammarrätten 2015 slog fast att det kunde leda till rättsosäkerhet.
– Vi har inte upplevt det som rättsosäkert. Den äldre har alltid möjlighet att få sin sak prövad, menar Mikael Sanfridson.
Efter domen har kommunen anställt 14 biståndshandläggare för att klara den ökade administrationen.
– Beslutet innebar över en natt en försämring för 3 000 linköpingsbor, menar han.
Linköpings kommun har i remissrundan meddelat regeringen de fördelar man ser med den förenklade metoden, och att det inte leder till ökade kostnader, som andra kommuner oroat sig för.
Äldreminister Lena Hallengren träffade bland andra 91-åriga Ing-Britt Elfheim som bott på Ekbacken i ett år.
– Huvudsyftet med förslaget är att avdramatisera och förenkla för dem som inte behöver så mycket service, förklarade Lena Hallenberg.
Propositionen med namnet "Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre" – men som säkert även fortsättningsvis kallas för Linköpingsmodellen – kommer inom kort upp i riksdagen och hon räknar med att få igenom den. De nya bestämmelserna ska träda i kraft 1 juli i år.
Efter besöket på Ekbacken drog följet vidare för dörrknackning och valkampanj i Linköpings bostadsområden.