Stora delar av den öppna skolgården har inhägnats, vilket gjort att oroliga föräldrar hört av sig till rektor Madeleine Zerne med frågor kring "skolgården som försvann".
Annorlunda skolgård
Kvar av skolgården för eleverna finns miljön med gamla tallarna och naturliga stenhällar. De inslagen bidrar till att Ånestadsskolans utemiljö är mer spännande och annorlunda jämfört med många andra skolgårdar. Skolhusen gränsar också till skogsmiljöer som eleverna kan vara i under rasterna.
– Vi har en fantastisk lekmiljö och skogen kan absolut användas även under snöiga vintrar. Men eleverna får ta en annan väg dit och för att de inte ska bli leriga behöver den beläggas med bark, säger Madeleine Zerne, Ånestadsskolans rektor.
Den nya passagen går mellan skolhuset Framtiden och idrottshallen. Ett par inhägnader som skyddar rörreparationer vill hon ha bort så fort som möjligt för att skolgården inte ska minskas mer än nödvändigt.
Klart till nästa höst
På den del som nu blir en byggarbetsplats fanns tidigare bollplaner uppritade på asfalten. Nya ytor med bollplaner ska ritas upp på andra platser inom området.
– Vi har minskat parkeringen in på skolgården för att i stället få mer plats för bollspel, säger Madeleine Zerne.
Kraven riktar hon till Lejonfastigheter, som äger och bygger det nya skolhuset som ska vara klart till nästa hösttermin. Det blir i två våningar och ersätter en paviljong som drabbats av mögel.
Säkrade byggvägar
Byggtrafiken in till skolgården kommer att ledas via Skogsgatan. Endast några större transporter måste ta vägen in via Hällgatan och passera över skolgården. Ånestadsskolan har 550 elever från förskola till och med högstadiet. Inom en femårsperiod beräknas antalet ha ökat med 150 elever.