Kommunens ekonomi är välmående, men det finns ett område där kostnaderna håller på att dra iväg. Det är omsorgsnämnden, den nämnd som bland annat hanterar sociala insatser för familjer. De gör av med mer pengar än väntat.
När detta händer kräver kommunallagen att kommunstyrelsen agerar. Följs inte planen för hur skattepengarna ska användas är de skyldiga att gripa in. Men eftersom det trots allt finns pengar i Linköpings kommun beslutade kommunstyrelsen i tisdags att låta omsorgsnämnden ha ett underskott på högst 15 miljoner kronor i år.
På det sättet har man följt lagen utan att för den skull tvinga omsorgsnämnden till plågsamma snabba sparåtgärder.
2016 måste dock kostnaderna krympa med 15,2 miljoner kronor och ännu mer 2017 och 2018.
Nu är det en relativt blygsam summa i sammanhanget – nämnden omsätter drygt 1 miljard – men någonstans ska miljonerna sparas.
Största summan tas på HVB-hem (hem för vård och boende), både för ungdomar och vuxna. (se artikel nedan).
Utöver det ska pengar sparas på att få ner priset för sex gruppboenden. De drivs just nu av kommunen (Leanlink).
– När avtalen löper ut så ska vi först förhandla med Leanlink och i andra hand upphandla dem i konkurrens, säger Daniel Andersson (FP), ordförande i nämnden.
Här räknar nämnden med att spara 2,3 miljoner kronor om året från 2018.
Alla övriga cirka 60 gruppboenden i kommunen är redan upphandlade – de enda som även i fortsättningen ska undantas är två gruppbostäder. Dessa två anses ha särskilt känslig målgrupp och bör därför inte utsättas för upphandling.